Lactose conversion and the synthesis of galactooligosaccharides in a simultaneous lagged bioprocess using β-galactosidases and probiotic microorganisms

Martins, André Rosa; Manera, Ana Paula; Monteiro, Ricardo Lemos; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros; Burkert, Carlos André Veiga

Abstract:

 
Lactose conversion and the production of galactooligosaccharides (GOS) were evaluated in a simultaneous bioprocess using probiotic microorganisms and the addition of β-galactosidases, lagged or otherwise. The fermentation was carried out using normal yogurt cultures, Streptococcus thermophilus and Lactobacillus bulgaricus, associated with two probiotic microorganisms, Bifidobacterium animalis and Lactobacillus acidophilus. An enzymatic preparation containing β-galactosidases of distinct origins, obtained from Kluyveromyces lactis and Aspergillus niger was used. The simultaneous bioprocess was evaluated, varying the initial lactose and enzyme concentrations and also the time of addition of the enzymes, with a lag in the enzyme application in relation to the beginning of fermentation. The results indicated a positive impact on lactose conversion, reducing the disaccharide concentration by between 97.7 and 99.7%, as compared to 13.8 and 19.8% in fermentations without enzyme addition, obtaining between 2.7 and 4.2 g.L-1 GOS in the lagged processes carried out with the highest initial lactose concentration and the addition of the lowest enzyme concentration.
 
Em bioprocesso simultâneo conduzido por microrganismos probióticos e através da adição, defasada ou não, de β-galactosidases, foram avaliadas a redução da lactose e a obtenção de galacto-oligossacarídeos (GOS). A fermentação foi conduzida por culturas características de iogurte, Lactobacillus bulgaricus e Streptococcus thermophilus, associadas a dois microrganismos probióticos, Bifidobacterium animalis e Lactobacillus acidophilus. Foi utilizado um preparado enzimático contendo β-galactosidases de origens distintas, obtidas de Kluyveromyces lactis e de Aspergillus niger. O bioprocesso simultâneo foi avaliado variando as concentrações iniciais de lactose e de enzima, e o tempo de adição da enzima, caracterizando uma defasagem na aplicação da enzima em relação ao início da fermentação. Os resultados indicaram um impacto positivo na conversão da lactose, reduzindo entre 97,7 e 99,7% a concentração desse dissacarídeo, em comparação com 13,8 e 19,8% nas fermentações sem adição de enzima, bem como a obtenção de GOS entre 2,7 e 4,2 g.L-1 nos processos defasados realizados com concentração inicial máxima de lactose e com concentração mínima de enzima adicionada.
 

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