Extraction of γ-Oryzanol From Rice Bran

Bemvenuti, Renata Heidtmann; Nora, Náthali Saião; Furlong, Eliana Badiale

Abstract:

 
for extracting high amounts of γ -oryzanol from rice bran and for verifying its stability in different solvents. Of the 5 methods under investigation, the one that yielded the highest γ -oryzanol content was further improved by using a central composite rotational design (DCCR - 24, including 8 tests in axial conditions and 4 central points, totaling 28 trials). The parameters under study were temperature, time, volume, and the ratio of hexane:isopropanol. High γ -oryzanol content (13.98 mg.g-1) was obtained by using the following extraction conditions: 40° C, 40 min, and 75 mL hexane:isopropanol (1:3). The limits of detection and quantification of the method were 0.9 μg g-1 and 31 μg g-1, respectively. The instrumental precision was 0.004%, the repeatability (CVr) was 9.4%, and the recovery was 111.7 ± 17.7%. γ -oryzanol is more stable in isopropanol than in hexane, in which 100% concentration could be maintained after refrigeration for 72 days.
 
γ -orizanol, um fitoquímico, tem atividade antioxidante e benefícios potenciais para saúde. Esse estudo objetivou desenvolver um método para extração de alta quantidade de γ -orizanol de farelo de arroz e verificar sua estabilidade em diferentes solventes. Dentre os cinco métodos estudados, o que teve maior rendimento em γ -orizanol foi melhorado, usando um delineamento composto central rotacional (DCCR - 24, incluindo 8 experimentos no ponto axial e 4 no ponto central, totalizando 28 experimentos). As variáveis testadas foram temperatura, tempo, volume e proporção de hexano: isopropanol usados na extração. Elevado conteúdo de γ -orizanol (13,98 mg g-1) foi obtido quando as condições de extração foram 40° C, 40 min e 75 mL de hexano:isopropanol (1:3). Os limites de detecção e quantificação do método foram 0,9 μg g-1 e 31,0 μg g-1, respectivamente. A precisão instrumental foi 0,004%, a repetibilidade (CVr) 9,4% e a recuperação 111,7 ± 17,7%. γ -orizanol é mais estável em isopropanol do que em hexano, onde 100% da concentração foi mantida após refrigeração por 72 dias.
 

Show full item record

 

Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

:

  • EQA - Artigos Publicados em Periódicos