Performance of three diets with different protein: energy ratios on the culture of the pacific white shrimp, Litopenaeus vannamei, under practical descending temperature conditions

Cordova, Luis Martinez; Porchas, Marcel Martinez; Velazquez, Martin Perez; Félix, Mayra González; Torres, Alfredo Campaña; Alvarado, Lorena Bringas

Abstract:

 
Três dietas com diferente relações de proteína: energia: 66,7, 77,8, e 87,5 mg de PC/kcal foram avaliados para cultivo de Litopenaeus vannamei em um experimento de 10 semanas durante a estação de diminuição de temperatura no Nordeste do México. As unidades experimentais consistiram em nove tanques de plástico de 4000-L. Não foram detectadas diferenças significativas entre os tratamentos em termos de ganho de peso (2,60 a 2,83 g), taxa de crescimento semanal (0,26 a 0,28 g/semana), percentual de ganho de peso (176 a 188 %), taxa se conversão alimentar (2,9 a 3,2), e sobrevivência (64,3 a 72,5%). Os dados foram analisados separadamente, nas primeiras cinco semanas e nas últimas semanas, detectando-se diferenças significativas. Nas primeiras 5 semanas (temperatura> 18°C), não foram observadas diferenças entre dietas no que diz respeito a ganho de peso (2.20 to 2.42 g), taxa de crescimento semanal (0.44 to 0.48 g/week), percentual de ganho de peso (147 to 161 %) e taxa de conversão alimentar (2.1 to 2.2). Nas últimas 5 semanas (Temperatura <17°C), todos os parâmetros de produção foram muito baixos e diferenças significativas foram encontradas entre. Os melhores resultados foram observados no tratamento 66,7 mgCP/Kcal. Os resultados preliminares obtidos no presente estudo sugerem uma forte relação entre a razão proteína: energia e o desempenho produtivo do camarão-branco do Pacífico em baixas temperaturas.
 
Three diets with different protein: energy ratios: 66.7, 77.8, and 87.5 mg CP/kcal were evaluated for Litopenaeus vannamei farming in a 10-week trial during the fall season in Northwestern Mexico when temperature was descending. Experimental units consisted of nine 4000-L plastic tanks. For the complete 10-week set of data, no significant differences in total weight gain (2.60 to 2.83 g), weekly growth (0.26 to 0.28 g/week), percent of weight gain (176 to 188 %), fed conversion ratio (2.9 to 3.2), and survival (64.3 to 72.5%) were found among diets. Data analyzed separately, considering the first and the last 5 weeks of study, showed to be different. For the first 5 weeks (temperature > 18°C), no differences in weight gain (2.20 to 2.42 g), weekly weight gain (0.44 to 0.48 g/week) percent weight gain (147 to 161 %), and FCR (2.1 to 2.2) were observed among diets. For the last 5 weeks (Temperature < 17°C), all the production parameters were very poor and significant differences were found between diets, with the best results observed in the treatment 66.7 mgCP/kcal and without differences between the other two diets. The preliminary results found in the present study strongly suggest an effect of protein: energy ratio on the productive performance of Pacific white shrimp at low temperature.
 

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