EQA - Artigos Publicados em Periódicos: Recent submissions

  • Fluxos de nutrientes associados às descargas de água subterrânea para a Lagoa Mangueira (Rio Grande do Sul, Brasil) 

    Andrade, Carlos Francisco Ferreira de; Niencheski, Luis Felipe Hax; Attisano, Karina Kammer; Milani, Márcio Raimundo; Santos, Isaac Rodrigues dos; Milani, Idel Cristiana Bigliardi (2012)
    This study assesses the importance of groundwater discharge to dissolved nutrient levels in Mangueira Lagoon. A transect of an irrigation canal in the margin of Lagoon demonstrated a strong geochemical gradient due to high ...
  • Avaliação do potencial antioxidante da ficocianina em sistema lipídico óleo de soja e azeite de oliva 

    Souza, Fernanda Taís; Margarites, Ana Cláudia Freitas; Colla, Luciane Maria; Costa, Jorge Alberto Vieira; Bertolin, Telma Elita (2006)
    Objetivou-se avaliar o potencial antioxidante da ficocianina, frente a peroxidação lipídica dos sistemas lipídicos óleo de soja e azeite de oliva. A ficocianina é uma ficobiliproteína extraída de algas verde-azuladas como ...
  • Semicontinuous Cultivation of the Cyanobacterium Spirulina platensis in a Closed Photobioreactor 

    Reichert, Carolina da Cruz; Reinehr, Christian Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira (2006)
    The cultivation of photosynthetic microorganisms such as the cyanobacterium Spirulina platensis has bee studied by researchers in many countries because these organisms can produce products with industrial potential. We ...
  • Propriedades de saúde de Spirulina spp. 

    Ambrosi, Maria Augusta; Reinehr, Christian Oliveira; Bertolin, Telma Elita; Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Luciane Maria (2008)
    Espécies de Spirulina têm sido utilizadas mundialmente na alimentação humana e animal, assim como na obtenção de aditivos utilizados em formas farmacêuticas e alimentos. Esta bactéria é uma fonte rica em proteínas, ...
  • Isolation and Characterization of a New Arthrospira Strain 

    Morais, Michele Greque de; Reichert, Carolina da Cruz; Dalcanton, Francieli; Durante, Andrei José; Marins, Luis Fernando Fernandes; Costa, Jorge Alberto Vieira (2008)
    A filamentous microorganism, morphologically similar to the cyanobacterium Arthrospira, was isolated from Mangueira Lagoon in Brazil, from which Arthrospira has not previously been isolated. Random amplified polymorphic ...
  • Outdoor and Indoor Cultivation of Spirulina platensis in the Extreme South of Brazil 

    Andrade, Michele da Rosa; Costa, Jorge Alberto Vieira (2008)
    Water supplemented with 10% or 20% (v/v) of Zarrouk medium was used to cultivate Spirulina platensis in closed and open bioreactors under controlled conditions (30 ∞C, 32.5 μmol mÐ2 sÐ1, 12 h light/dark photoperiod) and ...
  • Conteúdo lipídico e composição de ácidos graxos de microalgas expostas aos gases CO2, SO2 e NO 

    Radmann, Elisangela Martha; Costa, Jorge Alberto Vieira (2008)
    The objective of the present work was to verify the lipid content and the fatty acid composition of the microalgae Spirulina sp., Scenedesmus obliquus, Synechococcus nidulans and Chlorella vulgaris cultivated in a medium ...
  • Profile of the Alcohols Produced in Fermentations with Malt Contaminated with Trichothecenes 

    Reinehr, Christian Oliveira; Furlong, Eliana Badiale (2003)
    In order to study the influence of mycotoxins on the production of alcohols, a fermentative process on a laboratorial scale was simulated. Malt was contaminated with deoxynivalenol and T-2 in different ratios (up to 500 ...
  • Arroz comercializado na região sul do Brasil: Aspectos Micotoxicologicos e Microscopicos 

    Nunes, Itaciara Larroza; Magagnin, Glênio; Bertolin, Telma Elita; Furlong, Eliana Badiale (2003)
    Foi realizado um levantamento de características micotoxicológicas e microscópicas em arroz destinado ao consumo humano, comercializado nas cidades de Pelotas e Rio Grande, RS. As amostras, arroz integral [16], arroz ...
  • Avaliação Nutricional de multimisturas - Efeito de um processo fermentativo 

    Sacchet, Fernanda Scheunemann; Machado, Adelia Ferreira de Faria; Vasconcellos, Daniele Guimarães Vasques; Soares, Leonor Almeida de Souza; Furlong, Eliana Badiale (2006)
    No presente trabalho foi estudado em ratos o efeito da alteração de componentes na formulação e na fermentação por Saccharomyces cerevisae de multimistura na digestibilidade in vivo, utilização líquida de nitrogênio (NPU) ...
  • Physical and chemical properties of wami tilapia skin gelatin 

    Alfaro, Alexandre da Trindade; Fonseca, Gustavo Graciano; Balbinot, Evellin; Machado, Alessandra; Prentice-Hernández, Carlos (2013)
    Gelatin was extracted from the skin of tilapia (Oreochromis urolepis hornorum) and characterized according to its physical and chemical properties. It had pH 4.66, which is slightly higher than the values reported for ...
  • Avaliação microbiológica de pés de frango destinados ao consumo humano 

    Brizio, Ana Paula Dutra Resem; Salles, Bruna Pereira de; Prentice-Hernández, Carlos (2013)
    Os pés de frango são produtos com grande importância comercial no mercado asiático. Contudo, apesar do grande volume comercializado para estes países, o Brasil possui informações limitadas em relação à qualidade ...
  • Influence of carbon, nitrogen and Phosphorous sources on glucoamylase production by aspergillusawamori in solid state fermentation 

    Bertolin, Telma Elita; Schmidell, Willibaldo; Maiorano, Alfredo Eduardo; Casara, Janice; Costa, Jorge Alberto Vieira (2003)
    It was the objective of the present study to increase the production of glucoamylase by Aspergillus awamori through solid state fermentation, using wheat bran as the main carbon source and (NH4)2SO4, urea, KH2PO4, glucose, ...
  • Aplicações e produção de lipases microbianas 

    Colla, Luciane Maria; Reinehr, Christian Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira (2012)
    As lipases são enzimas utilizadas em diversos setores industriais como o alimentício, farmacêutico e na indústria química. Estas enzimas catalisam reações de hidrólise, esterificação, interesterificação e transesterificação. ...
  • Hydrolysis of insoluble fish protein residue from whitemouth croaker (micropogonias furnieri) by fungi 

    Martins, Vilásia Guimarães; Palezi, Simone Canabarro; Costa, Jorge Alberto Vieira; Prentice-Hernández, Carlos (2014)
    A significant amount of insoluble fibrous protein, in the form of feather, hair, scales, skin and others are available as co-products of agro industrial processing. These wastes are rich in keratin and collagen. This study ...
  • Cultivo mixotrófico da microalga Spirulina platensis em batelada alimentada 

    Muliterno, Adriana; Mosele, Patrícia Corrêa; Costa, Jorge Alberto Vieira; Hemkemeier, Marcelo; Bertolin, Telma Elita; Colla, Luciane Maria (2005)
    A Spirulina platensis tem sido estudada devido a seu alto valor protéico, digestibilidade e por apresentar quantidades significativas de ácidos graxos poliinsaturados, vitaminas, fenólicos e ficocianina, podendo ser utilizada ...
  • Atividade antioxidante e antifúngica de extratos vegetais 

    Oliveira, Melissa dos Santos; Dors, Giniani Carla; Soares, Leonor Almeida de Souza; Furlong, Eliana Badiale (2007)
    A proposta desta investigação foi medir os conteúdos fenólicos totais, avaliar a atividade antioxidante, e a atividade antifúngica de extratos de laranja, limão, maçã, banana, batata, berinjela, arroz e trigo. Os conteúdos ...
  • Rheological and thermal characteristics of wheat gluten biopolymers plasticized with glycerol 

    Ferreira, Shana Pires; Ruiz, Walter Augusto; Gaspar-Cunha, António (2012)
    The objective this work was to obtain bioplastics from mixtures of wheat gluten and glycerol by two different processes and evaluate their respective rheological properties. The mixtures and their respective bioplastics ...
  • Caracterização da farinha pré-gelatinizada de arroz integral produzida a partir de grãos quebrados 

    Augusto-Ruiz, Walter; Bonato, Rita Silva; Risso, Fernanda Alves Vaz; Arrieche, Leonardo da Silva (2003)
    O beneficiamento do arroz produz uma série de subprodutos que podem ser utilizados na elaboração de produtos alimentícios em função da qualidade da matéria-prima beneficiada e do potencial de produção. A farinha pré-gelatinizada ...
  • Enhancement of Functional Properties of Wami Tilapia (Oreochromis urolepis hornorum) Skin Gelatin at Different pH Values 

    Alfaro, Alexandre da Trindade; Fonseca, Gustavo Graciano; Prentice-Hernández, Carlos (2013)
    The effects of several agents in two different concentrations and pH values (5.0 and 8.0) on the functional properties of tilapia (Oreochromis urolepis hornorum) skin gelatin were evaluated and compared using a control ...