-
-
Andrade, Carlos Francisco Ferreira de; Niencheski, Luis Felipe Hax; Attisano, Karina Kammer; Milani, Márcio Raimundo; Santos, Isaac Rodrigues dos; Milani, Idel Cristiana Bigliardi
(2012)
This study assesses the importance of groundwater discharge to dissolved nutrient levels in Mangueira Lagoon. A transect of an irrigation canal in the margin of Lagoon demonstrated a strong geochemical gradient due to high ...
-
-
Souza, Fernanda Taís; Margarites, Ana Cláudia Freitas; Colla, Luciane Maria; Costa, Jorge Alberto Vieira; Bertolin, Telma Elita
(2006)
Objetivou-se avaliar o potencial antioxidante da ficocianina, frente a peroxidação lipídica dos sistemas lipídicos óleo de soja e azeite de oliva. A ficocianina é uma ficobiliproteína extraída de algas verde-azuladas como ...
-
-
Reichert, Carolina da Cruz; Reinehr, Christian Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2006)
The cultivation of photosynthetic microorganisms such as the cyanobacterium Spirulina platensis has bee studied by researchers in many countries because these organisms can produce products with industrial potential. We ...
-
-
Ambrosi, Maria Augusta; Reinehr, Christian Oliveira; Bertolin, Telma Elita; Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Luciane Maria
(2008)
Espécies de Spirulina têm sido utilizadas mundialmente na alimentação humana e animal, assim como na obtenção de aditivos utilizados em formas farmacêuticas e
alimentos. Esta bactéria é uma fonte rica em proteínas, ...
-
-
Morais, Michele Greque de; Reichert, Carolina da Cruz; Dalcanton, Francieli; Durante, Andrei José; Marins, Luis Fernando Fernandes; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
A filamentous microorganism, morphologically similar to the cyanobacterium Arthrospira, was isolated from Mangueira Lagoon in Brazil, from which Arthrospira has not previously been isolated. Random amplified polymorphic ...
-
-
Andrade, Michele da Rosa; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
Water supplemented with 10% or 20% (v/v) of Zarrouk medium was used to cultivate
Spirulina platensis in closed and open bioreactors under controlled conditions (30 ∞C,
32.5 μmol mÐ2 sÐ1, 12 h light/dark photoperiod) and ...
-
-
Radmann, Elisangela Martha; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
The objective of the present work was to verify the lipid content and the fatty acid composition of the microalgae Spirulina sp., Scenedesmus obliquus, Synechococcus nidulans and Chlorella vulgaris cultivated in a medium ...
-
-
Reinehr, Christian Oliveira; Furlong, Eliana Badiale
(2003)
In order to study the influence of mycotoxins on the production of alcohols, a fermentative process on a laboratorial scale was simulated. Malt was contaminated with deoxynivalenol and T-2 in different ratios (up to 500 ...
-
-
Nunes, Itaciara Larroza; Magagnin, Glênio; Bertolin, Telma Elita; Furlong, Eliana Badiale
(2003)
Foi realizado um levantamento de características micotoxicológicas e microscópicas em arroz destinado ao consumo humano, comercializado nas cidades de Pelotas e Rio Grande, RS. As amostras, arroz integral [16], arroz ...
-
-
Sacchet, Fernanda Scheunemann; Machado, Adelia Ferreira de Faria; Vasconcellos, Daniele Guimarães Vasques; Soares, Leonor Almeida de Souza; Furlong, Eliana Badiale
(2006)
No presente trabalho foi estudado em ratos o efeito da alteração de componentes na formulação e na fermentação por Saccharomyces cerevisae de multimistura na digestibilidade in vivo, utilização líquida de nitrogênio (NPU) ...
-
-
Alfaro, Alexandre da Trindade; Fonseca, Gustavo Graciano; Balbinot, Evellin; Machado, Alessandra; Prentice-Hernández, Carlos
(2013)
Gelatin was extracted from the skin of tilapia (Oreochromis urolepis hornorum) and characterized according to its physical and chemical properties. It had pH 4.66, which is slightly higher than the values reported for ...
-
-
Brizio, Ana Paula Dutra Resem; Salles, Bruna Pereira de; Prentice-Hernández, Carlos
(2013)
Os pés de frango são produtos com grande importância comercial no mercado asiático. Contudo, apesar do grande volume comercializado para estes países, o Brasil possui informações limitadas em relação à qualidade ...
-
-
Bertolin, Telma Elita; Schmidell, Willibaldo; Maiorano, Alfredo Eduardo; Casara, Janice; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2003)
It was the objective of the present study to increase the production of glucoamylase by
Aspergillus awamori through solid state fermentation, using wheat bran as the main carbon source and (NH4)2SO4, urea, KH2PO4, glucose, ...
-
-
Colla, Luciane Maria; Reinehr, Christian Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2012)
As lipases são enzimas utilizadas em diversos setores industriais como o alimentício, farmacêutico e na indústria química. Estas enzimas catalisam reações de hidrólise, esterificação, interesterificação e transesterificação. ...
-
-
Martins, Vilásia Guimarães; Palezi, Simone Canabarro; Costa, Jorge Alberto Vieira; Prentice-Hernández, Carlos
(2014)
A significant amount of insoluble fibrous protein, in the form of feather, hair, scales, skin and others are available as co-products of agro industrial processing. These wastes are rich in keratin and collagen. This study ...
-
-
Muliterno, Adriana; Mosele, Patrícia Corrêa; Costa, Jorge Alberto Vieira; Hemkemeier, Marcelo; Bertolin, Telma Elita; Colla, Luciane Maria
(2005)
A Spirulina platensis tem sido estudada devido a seu alto valor protéico, digestibilidade e por apresentar quantidades significativas de ácidos graxos poliinsaturados, vitaminas, fenólicos e ficocianina, podendo ser utilizada ...
-
-
Oliveira, Melissa dos Santos; Dors, Giniani Carla; Soares, Leonor Almeida de Souza; Furlong, Eliana Badiale
(2007)
A proposta desta investigação foi medir os conteúdos fenólicos totais, avaliar a atividade antioxidante, e a atividade antifúngica de extratos de laranja, limão, maçã, banana, batata, berinjela, arroz e trigo. Os conteúdos ...
-
-
Ferreira, Shana Pires; Ruiz, Walter Augusto; Gaspar-Cunha, António
(2012)
The objective this work was to obtain bioplastics from mixtures of wheat gluten and glycerol by two different processes and evaluate their respective rheological properties. The mixtures and their respective bioplastics ...
-
-
Augusto-Ruiz, Walter; Bonato, Rita Silva; Risso, Fernanda Alves Vaz; Arrieche, Leonardo da Silva
(2003)
O beneficiamento do arroz produz uma série de subprodutos que podem ser utilizados na elaboração de produtos alimentícios em função da qualidade da matéria-prima beneficiada e do potencial de produção. A farinha pré-gelatinizada ...
-
-
Alfaro, Alexandre da Trindade; Fonseca, Gustavo Graciano; Prentice-Hernández, Carlos
(2013)
The effects of several agents in two different concentrations and pH values (5.0 and 8.0) on the functional properties of tilapia (Oreochromis urolepis hornorum) skin gelatin were evaluated and compared using a control ...