-
-
Ruas, Caroline Pires; Fischer, Daiane Kessler; Gelesky, Marcos Alexandre
(2013)
Palladium nanoparticles stabilized by poly (N-vinyl-2-pyrrolidone) (PVP) can be synthesized by corresponding Pd(acac)2 (acac = acetylacetonate) as precursor in methanol at 80∘C for 2 h followed by reduction with NaBH4 and ...
-
-
Costa, Bruna Roos; Silva, Roberto de Souza Gomes da; Machado Júnior, Francisco Roberto de Assis; Coelho, Karen Dias; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(FURG, 2010)
The aim of this work was to study the convective drying of Fuji apple (Mallus percicae) in thin layer and to evaluate the characteristics of the dried product. The air flow was perpendicular through the samples with air ...
-
-
Dotto, Guilherme Luiz; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2012)
In this research, the mass transfer kinetics for the biosorption of synthetic dyes (acid blue 9 and FD&C red no. 40) by Spirulina platensis nanoparticles was analyzed under different experimental conditions. The external ...
-
-
Silva, Roberto de Souza Gomes da; Bandeira, Sidney Fernandes; Petry, Fabiane Cristina; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2011)
Gelatin properties of fish skin are different from mammals gelatins, however literature on gelatin from fish bones is limited. The aim of this study was to evaluate the effect of the bone particle size of common carp ...
-
-
Colla, Luciane Maria; Baisch, Ana Luiza Muccillo; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
In this work, hypercholesterolemia was induced in rabbits by feeding them a high cholesterol diet (CD, 350 mg/d) and the effects of supplementing this diet with 0.5 g/d Spirulina platensis was evaluated by measuring the ...
-
-
Bertolin, Telma Elita; Pilatti, Dayane; Giacomini, Ana Cristina Vendrametto Varrone; Bavaresco, Caren Serra; Colla, Luciane Maria; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
Studies have been conducted on microalga Spirulina platensis (Arthrospira platensis) due to its therapeutic potential in several areas, including the capacity for preventing and decreasing the damages caused by hyperlipidemia ...
-
-
Feddern, Vivian; Pinto, Stephanie Silva; Nogueira, Katiane Almeida; Furlong, Eliana Badiale; Soares, Leonor Almeida de Souza
(2008)
Este trabalho teve como objetivo avaliar físico-química e nutricionalmente oito multimisturas, que diferiram quanto ao tipo de farelo (trigo ou arroz), presença ou ausência de pó de folha de mandioca e submissão ou não à ...
-
-
Larrosa, Ana Paula Quites; Muszinski, Patrícia; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2011)
Neste trabalho, foi utilizada a técnica da programação linear a fim de formular uma pasta a partir de vegetais para produção de sopa desidratada, tendo como objetivo maximizar o valor calórico. A operação de secagem da ...
-
-
Dotto, Guilherme Luiz; Vieira, Mery Luiza Garcia; Gonçalves, Janaína Oliveira; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Sociedade Brasileira de Química, 2011)
This work compared activated carbon, activated earth, diatomaceous earth, chitin and chitosan to removal acid blue 9, food yellow 3 and FD&C yellow n° 5 dyes from aqueous solutions with different pH values (2-10). In the ...
-
-
Colla, Luciane Maria; Furlong, Eliana Badiale; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2007)
The main aim of this work was to investigate the effects of temperature and nitrogen concentration on the antioxidant potential of extracts from Spirulina (Arthospira) platensis biomass. S. platensis biomass obtained at ...
-
-
Souza, Michele Moraes de; Recart, Vânia Machado; Rocha, Meritaine da; Cipolatti, Eliane Pereira; Furlong, Eliana Badiale
(2009)
O objetivo deste trabalho foi estabelecer as melhores condições para efetuar extração de compostos fenólicos totais de diferentes classes comerciais de cebola (Allium cepa L.). Por meio de Planejamento Experimental Fatorial ...
-
-
Dors, Giniani Carla; Pinto, Renata Heidtmann; Furlong, Eliana Badiale
(2009)
O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência de diferentes tempos de maceração e autoclavagem, durante o processo de parboilização, na composição química do arroz parboilizado. Uma amostra de arroz verde, com casca ...
-
-
Silveira, Cristina Moreira da; Furlong, Eliana Badiale
(2009)
Functional properties of fermented bran produced by Aspergillus oryzae and Rhizopus sp. in a solid-state fermentation system were determined, with an aim to evaluate their application in food formulation. The defatted rice ...
-
-
Coelho, Cláudia Soares Pinto; Furlong, Eliana Badiale; Almeida, Tabajara Lucas de
(1999)
No Brasil, o consumo do arroz branco polido é quase diário na dieta da população. No
entanto, nos últimos anos, vem sendo observado um crescente aumento na demanda do arroz parboilizado. Países de origem asiática consomem ...
-
-
Souza, Michele Moraes de; Oliveira, Melissa dos Santos; Rocha, Meritaine da; Furlong, Eliana Badiale
(2010)
O objetivo deste trabalho foi relacionar os níveis de fenóis totais em cebola, farelo de arroz e microalga Chlorella phyrenoidosa com a atividade antifúngica testada contra o fungo Rhyzopus oryzae. Os compostos fenólicos ...
-
-
Silveira, Cristina Moreira da; Oliveira, Melissa dos Santos; Furlong, Eliana Badiale
(2010)
O objetivo deste trabalho foi analisar a variação no conteúdo lipídico e no perfil em ácidos graxos de farelo de arroz desengordurado (FAD) e de farelo de trigo (FT), submetidos à fermentação em estado sólido com o fungo ...
-
-
Buffon, Jaqueline Garda; Baraj, Edlira; Furlong, Eliana Badiale
(2010)
The objective of this work was to evaluate the effect of DON and T-2 toxin levels on the malt amylase activity. The malt was contaminated in accordance with central composite design experiment with DON and T-2 toxin levels ...
-
-
Machado, Vanessa Goulart; Bierhals, Vânia da Silva; Echevenguá, Walesca Oliveira; Santos, Anderson da Silva dos; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
(2010)
O uso da multimistura, suplemento alimentar, vem se apresentando como uma alternativa de valor nutritivo razoável, baixo custo, preparo rápido e paladar regionalizado, porém com um ponto crítico, a conservação durante o ...
-
-
Souza, Michele Moraes de; Prietto, Luciana; Ribeiro, Anelise Christ; Souza, Taiana Denardi de; Furlong, Eliana Badiale
(2011)
The production of safe food has stimulated the search for natural substances that possess antifungal activity. The indirect methods of estimating fungal biomass are based on the measurement of glucosamine, ergosterol and ...
-
-
Pagnussatt, Fernanda Arnhold; Buffon, Jaqueline Garda; Gutkoski, Luiz Carlos; Furlong, Eliana Badiale
(2011)
Os cereais são fontes de inibidores enzimáticos que agem sobre a α-amilase, que alteram a disponibilidade do amido e podem representar uma ferramenta útil para a resistência dos vegetais ao ataque de agentes patogênicos. ...