Anesthesia of silver catfish with eugenol: time of induction, cortisol response and sensory analysis of fillet

Cunha, Mauro Alves da; Zeppenfeld, Carla Cristina; Garcia, Luciano de Oliveira; Loro, Vania Lucia; FonsecaIII, Milene Braga da; Emanuelli, Tatiana; Veeck, Ana Paula de Lima; Copatti, Carlos Eduardo; Baldisserotto, Bernardo

Abstract:

 
O objetivo deste estudo foi identificar o tempo de indução e recuperação anestésica de jundiás (Rhamdia quelen) expostos ao eugenol, bem como a eficácia desse anestésico na inibição do estresse e realizar análise sensorial dos filés dos peixes expostos a essa substância. Os jundiás foram expostos ao ar por um minuto para realização da biometria, e o sangue foi coletado zero, uma e quatro horas depois. O eugenol pode ser usado na faixa de 20-50mg L-1 para a indução da anestesia em jundiás, e o tempo de recuperação da anestesia não foi afetado pela concentração do eugenol. O grupo de controle mostrou níveis significativamente mais elevados do cortisol quatro horas após a biometria que no tempo zero. Os peixes anestesiados com eugenol (50mg L-1) apresentaram níveis significativamente mais baixos do cortisol plasmático do que peixes do grupo de controle do mesmo tempo. Esses dados indicam que o eugenol inibe o aumento do cortisol no sangue. O teste sensorial demonstrou que o eugenol modifica o sabor dos filés e consequentemente é contra-indicado para a anestesia do jundiá quando o filé for destinado ao consumo humano.
 
The aim of this study was to identify the time ofbanesthetic induction and recovery of silver catfish (Rhamdia quelen) exposed to eugenol. It was also determined the efficacy of the anesthetic as a stress reducing agent and performed a sensory analysis of the fillets from fish exposed to this substance. The silver catfish were exposed to air for 1min to carry out biometry, and blood was collected at 0, 1 and 4 hours later. Eugenol can be used in the range of 20-50mg L-1 for anesthetic induction in silver catfish, and recovery time from anesthesia was not affected by eugenol concentration. The control group showed significantly higher cortisol levels 4 hours after biometry than at time zero. Fish anesthetized with eugenol (50mg L-1) presented significantly lower plasma cortisol levels than control fish at the same time. These data indicate that eugenol inhibits the rise of cortisol in the blood. The sensory analysis test demonstrated that eugenol modifies the flavor of the fillet and therefore is contra-indicated for anesthetization of silver catfish that are intended for human consumption.
 

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