dc.contributor.author |
Zanella, Renato |
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dc.contributor.author |
Primel, Ednei Gilberto |
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dc.contributor.author |
Gonçalves, Fábio Ferreira |
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dc.contributor.author |
Martins, Manoel Leonardo |
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dc.contributor.author |
Adaime, Martha Bohrer |
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dc.contributor.author |
Marchesan, Enio |
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dc.contributor.author |
Machado, Sérgio Luiz de Oliveira |
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dc.date.accessioned |
2014-07-22T16:56:36Z |
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dc.date.available |
2014-07-22T16:56:36Z |
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dc.date.issued |
2008 |
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dc.identifier.citation |
ZANELLA, Renato. et al. Study of the Degradation of the Herbicide Clomazone in Distilled and in Irrigated Rice Field Waters using HPLC-DAD and GC-MS. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 19, n. 5, p. 987-995, 2008. Disponível em: <http://www.jbcs.sbq.org.br/imagebank/pdf/v19n5a26.pdf>. Acesso em: 26 fev. 2014. |
pt_BR |
dc.identifier.issn |
0103-5053 |
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dc.identifier.uri |
http://repositorio.furg.br/handle/1/4414 |
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dc.description.abstract |
Este estudo avaliou a degradação do herbicida clomazone em água destilada e de campos de arroz irrigado, através de irradiação UV e sob condições naturais. Após a etapa de pré-concentração por extração em fase sólida (SPE), a concentração remanescente foi determinada por cromatografia líquida de alta eficiência com detecção por arranjo de diodos (HPLC-DAD) e a identificação dos produtos de degradação foi efetuada por cromatografia gasosa com espectrometria de massas
(GC-MS). Sob irradiação UV, o clomazone foi degradado mais rapidamente na água destilada que na água de superfície. Na água de irrigação, sob luz solar, o clomazone apresentou tempo de meia-vida médio de 3,2 dias em três safras consecutivas, e após a aplicação a concentração na água permaneceu acima de 0,1 μg L-1 por cerca de 20 dias. Diversos subprodutos, tais como 2-clorobenzaldeído e 2-clorobenzeno metanol, foram identificados por GC-MS, evidenciando que a concentração dos intermediários aumentou no início e então eles também sofreram degradação. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
This study evaluated the degradation of the herbicide clomazone in distilled water and from irrigated rice fields, through UV irradiation and under natural conditions. After a solid phase extraction (SPE) as preconcentration step, the remained concentration of clomazone was determined by high performance liquid chromatography with diode array detection (HPLC-DAD) and the identification of the degradation products was achieved by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Under UV irradiation, the clomazone was degraded faster in distilled water than in surface water. In irrigated rice water, under sunlight irradiation, clomazone presented a half-life time average of 3.2 days in three consecutive harvests, and after application the concentration in water remained higher than 0.1 μg L-1 for 20 days. Several by-products, like 2-chlorobenzaldehyde and 2-chlorobenzene methanol, were identified by GC-MS, which evidenced that the concentration of intermediates at the begining increase and then they also undergo degradation. |
pt_BR |
dc.language.iso |
eng |
pt_BR |
dc.rights |
open access |
pt_BR |
dc.subject |
clomazone |
pt_BR |
dc.subject |
degradation |
pt_BR |
dc.subject |
HPLC-DAD |
pt_BR |
dc.subject |
GC-MS |
pt_BR |
dc.subject |
water |
pt_BR |
dc.title |
Study of the Degradation of the Herbicide Clomazone in Distilled and in Irrigated Rice Field Waters using HPLC-DAD and GC-MS |
pt_BR |
dc.type |
article |
pt_BR |