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dc.contributor.author Zanella, Renato
dc.contributor.author Primel, Ednei Gilberto
dc.contributor.author Gonçalves, Fábio Ferreira
dc.contributor.author Martins, Manoel Leonardo
dc.contributor.author Adaime, Martha Bohrer
dc.contributor.author Marchesan, Enio
dc.contributor.author Machado, Sérgio Luiz de Oliveira
dc.date.accessioned 2014-07-22T16:56:36Z
dc.date.available 2014-07-22T16:56:36Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation ZANELLA, Renato. et al. Study of the Degradation of the Herbicide Clomazone in Distilled and in Irrigated Rice Field Waters using HPLC-DAD and GC-MS. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 19, n. 5, p. 987-995, 2008. Disponível em: <http://www.jbcs.sbq.org.br/imagebank/pdf/v19n5a26.pdf>. Acesso em: 26 fev. 2014. pt_BR
dc.identifier.issn 0103-5053
dc.identifier.uri http://repositorio.furg.br/handle/1/4414
dc.description.abstract Este estudo avaliou a degradação do herbicida clomazone em água destilada e de campos de arroz irrigado, através de irradiação UV e sob condições naturais. Após a etapa de pré-concentração por extração em fase sólida (SPE), a concentração remanescente foi determinada por cromatografia líquida de alta eficiência com detecção por arranjo de diodos (HPLC-DAD) e a identificação dos produtos de degradação foi efetuada por cromatografia gasosa com espectrometria de massas (GC-MS). Sob irradiação UV, o clomazone foi degradado mais rapidamente na água destilada que na água de superfície. Na água de irrigação, sob luz solar, o clomazone apresentou tempo de meia-vida médio de 3,2 dias em três safras consecutivas, e após a aplicação a concentração na água permaneceu acima de 0,1 μg L-1 por cerca de 20 dias. Diversos subprodutos, tais como 2-clorobenzaldeído e 2-clorobenzeno metanol, foram identificados por GC-MS, evidenciando que a concentração dos intermediários aumentou no início e então eles também sofreram degradação. pt_BR
dc.description.abstract This study evaluated the degradation of the herbicide clomazone in distilled water and from irrigated rice fields, through UV irradiation and under natural conditions. After a solid phase extraction (SPE) as preconcentration step, the remained concentration of clomazone was determined by high performance liquid chromatography with diode array detection (HPLC-DAD) and the identification of the degradation products was achieved by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Under UV irradiation, the clomazone was degraded faster in distilled water than in surface water. In irrigated rice water, under sunlight irradiation, clomazone presented a half-life time average of 3.2 days in three consecutive harvests, and after application the concentration in water remained higher than 0.1 μg L-1 for 20 days. Several by-products, like 2-chlorobenzaldehyde and 2-chlorobenzene methanol, were identified by GC-MS, which evidenced that the concentration of intermediates at the begining increase and then they also undergo degradation. pt_BR
dc.language.iso eng pt_BR
dc.rights open access pt_BR
dc.subject clomazone pt_BR
dc.subject degradation pt_BR
dc.subject HPLC-DAD pt_BR
dc.subject GC-MS pt_BR
dc.subject water pt_BR
dc.title Study of the Degradation of the Herbicide Clomazone in Distilled and in Irrigated Rice Field Waters using HPLC-DAD and GC-MS pt_BR
dc.type article pt_BR


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