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GARCIA, Luciano de Oliveira et al. Oxidative stress parameters in juvenile brazilian flounder paralichthys orbignyanus (valenciennes, 1839) (pleuronectiformes: paralichthyidae) exposed to cold and heat shocks.Neotropical Ichthyology (online), v. 13, n. 3, p. 607-612, 2015. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1679-62252015000300607&lng=en&nrm=iso&tlng=en>. Acesso em 17 dez. 2015. |
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dc.description.abstract |
The aim of this study was to determine oxidative stress parameters in the liver and gill of Brazilian flounder juveniles (307.0
± 16.0 g and 30.0 ± 4.0 cm) submitted to different water temperature (17.1, 23.0 and 28.8ºC) for 72 h and maintained at
salinity 25‰. After the acclimation of 7 days, in 23ºC, fish were transferred to 200 L tanks containing seawater (salinity
25‰) at 28.8°C (heat shock), 17.1°C (cold shock) or 23.0°C (control), five replicates (five fish tank-1). The sampled collection
occurred in 0 (pre-challenge), 3, 24, 48 and 72 h after temperature shock. Flounder exposed to 17.1ºC and 28.8ºC showed
significantly higher TBARS levels and GST activity in the liver post-exposition (PE) in relation to the control (23ºC). CAT
activity in liver present a significantly increase at 17.1ºC, in first 48 h, and subsequently decrease in 72 h PE in relation to
28.8ºC. The gills of flounder showed significantly higher TBARS levels, GST and CAT activity when submitted at 17.1 and
28.8ºC in relation to 23.0ºC. There were observed changes in lipid peroxidation levels (LPO), CAT and GST activities in the
liver and gill of Brazilian flounder in response to reactive oxygen species (ROS) produced by thermal shocks.
O objetivo deste estudo foi determinar os parâmetros de estresse oxidativo no fígado e brânquias de juvenis de linguado
(307,0 ± 16,0 g e 30,0 ± 4,0 cm) submetidos a diferentes temperaturas da água (17,1, 23,0 e 28,8ºC) por 72 h e mantidos
na salinidade de 25‰. Após uma aclimatação de sete dias, em 23ºC, os peixes foram transferidos para tanques de 200
L contendo água do mar (salinidade 25‰) em 28,8°C (choque quente), 17,1°C (choque frio) ou 23,0°C (controle), cinco
repetições (cinco peixes/tanque). A coleta de amostras ocorreu em 0 (pré-exposição), 3, 24, 48 e 72 h após o choque térmico.
O linguado exposto a 17,1ºC e 28,8ºC apresentaram um significante aumento dos níveis de TBARS e atividade da GST no
fígado pós-exposição (PE) em relação ao controle (23ºC). A atividade da CAT no fígado apresentou um aumento significativo
em 17,1ºC, nas primeiras 48 h, e subsequente diminuição em 72 h PE em relação a 28,8ºC. As brânquias do linguado
apresentaram significante aumento dos níveis de TBARS e atividade da GST e CAT quando submetidos a 17,1ºC e 28,8ºC
em relação a 23,0ºC. Foram observadas alterações nos níveis de peroxidação lipídica (LPO) e atividade de GST e CAT no
fígado e brânquias de linguado em resposta as espécies reativas de oxigênio (ROS) produzidas pelo choque térmico. |
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