-
-
Manera, Ana Paula; Setsuko, Eliana Kamimura; Brites, Luciana Machado; Kalil, Susana Juliano
(2008)
Amyloglucosidase enzyme was produced by Aspergillus niger NRRL 3122 from solid-state fermentation, using deffated rice bran as substrate. The effects of process parameters (pH, temperature) in the equilibrium partition ...
-
-
Dotto, Guilherme Luiz; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Elsevier, 2011)
Adsorption of food dyes acid blue 9 and food yellow 3 onto chitosan was optimized. Chitosan was obtained from shrimp wastes and characterized.Afull factorial design was used to analyze the effects of pH, stirring rate and ...
-
-
Chalhub, Daniel José Nahid Mansur; Sphaier, Leandro Alcofarado
(EDGRAF, 2010)
The current work provides a comparison between two different methodologies for
solving convection-diffusion problems: the Generalized Integral Transform Technique
(GITT) and the Finite Volumes Method (FVM). The problem ...
-
-
Dotto, Guilherme Luiz; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2012)
In this research, the mass transfer kinetics for the biosorption of synthetic dyes (acid blue 9 and FD&C red no. 40) by Spirulina platensis nanoparticles was analyzed under different experimental conditions. The external ...
-
-
Castiglioni, Gabriel Luis; Stanescu, George; Rocha, Luiz Alberto Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2014)
This is an experimental, analytical and numerical study to optimize the biosurfactants
production in solid-state fermentation of a medium containing rice straw and minced rice bran inoculated with Aspergillus fumigatus. ...
-
-
Borges, Aline Rocha
(2009)
A presença de metais traço no ambiente está associada às fontes naturais e antropogênicas. O
aumento das concentrações desses elementos pode resultar em um desequilíbrio do
ecossistema tornando-se um risco potencial para ...
-
-
Machado, Franciele Rocha
(2015)
As características do petróleo na natureza fazem da sua exploração e produção uma atividade
de grande complexidade tecnológica e de custo elevado. O processo de exploração de petróleo
está geralmente associado ao escoamento ...
-
-
Carbonera, Nádia
(2007)
O programa de qualidade Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle – APPCC,
segundo a NBR/ANVISA no 14.900, estabelece como princípios, a prevenção de riscos à
saúde humana, bem como a redução ou eliminação de ...
-
-
Pereira, Letícia Reis
(2007)
O objetivo deste trabalho foi avaliar e caracterizar o programa APPCC na produção de
refeições industriais conforme critérios, baseados no Codex Alimetarius, de maneira a
identificar os Pontos Críticos de Controle - PCC, ...
-
-
Teixeira, Gilson Gonçalves; Carvalho, Renato Visentainer; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2007)
O arroz irrigado é uma das mais importantes culturas de grãos do Rio Grande do Sul. O objetivo desse trabalho foi avaliar a cultura
em transição para o cultivo orgânico quanto ao balanço emergético e econômico e compará-lo ...
-
-
Silva, Eduardo da Rosa
(2016)
Este trabalho desenvolve um estudo acerca do sistema de separação via elutriação de
sedimento de dragagem do Porto do Rio Grande, sedimento este que é destinado ao uso
em células combustíveis microbianas. Na primeira ...
-
-
Pinto, Leandro Conceição; Boeira, Lucas; Silvestrini, Jorge Hugo; Schettini, Edith Beatriz Camaño
(EDGRAF, 2008)
Neste trabalho foi estudado o escoamento bidimensional de um fluido
incompressível ao redor de um cilindro em movimento forçado. Foram analisados os
fenômenos que ocorrem nos escoamentos em torno de estruturas ...
-
-
Moraes, Roque; Galiazzi, Maria do Carmo
(2006)
O artigo, resultado de pesquisa qualitativa de dissertações e relatos de mestres que utilizaram a análise textual discursiva como ferramenta analítica, descreve a análise textual discursiva como procedimento de pesquisa ...
-
-
Leite, Clarice Caldeira; Buffon, Jaqueline Garda; Fagundes, Carlos Alberto Alves; Furlong, Eliana Badiale
(2012)
This study validated a simple and applied method for determining mycotoxins aflatoxin B1, aflatoxin B2, ochratoxin A, zearalenone and deoxynivalenol, in water from the rice production chain. Five solvent combinations for ...
-
-
Garcia, Michele Carrett Dias; Votto, Ana Paula de Souza; Filgueira, Daza de Moraes Vaz Batista; Almeida, Daniela Volcan; Vallochi, Adriana Lima; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Marins, Luis Fernando Fernandes; Trindade, Gilma Santos
(2011)
ASA (acetylsalicylic acid) is an NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug). ASA has gained attention as a potential chemopreventive and chemotherapeutic agent for several neoplasms. The aim of this study was to analyse ...
-
-
Garcia, Michele Carrett Dias; Votto, Ana Paula de Souza; Filgueira, Daza de Moraes Vaz Batista; Almeida, Daniela Volcan; Vallochi, Adriana Lima; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Marins, Luis Fernando Fernandes; Trindade, Gilma Santos
(Biochemical Society, 2011)
ASA (acetylsalicylic acid) is an NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug). ASA has gained attention as a potential chemopreventive and chemotherapeutic agent for several neoplasms. The aim of this study was to analyse ...
-
-
Centenaro, Graciela Salete; Centenaro, Myriam Salas; Prentice-Hernández, Carlos
(2011)
Argentine croaker (Umbrina canosai) and chicken (Gallus domesticus) bones were hydrolyzed with different proteases (Flavourzyme, "-Chymotrypsin and Trypsin) in order to obtain peptides whit antioxidant
activity. The ...
-
-
Bertolin, Telma Elita; Farias, Daniele; Guarienti, Cíntia; Petry, Fernanda Tais Souza; Colla, Luciane Maria; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2011)
The objective of this work was to study the antioxidant effect of phycocyanin on the oxidative stress induced by monosodium glutamate in the rats. The tests were performed with 32 rats of Wistar breed, divided into four ...
-
-
Colla, Luciane Maria; Furlong, Eliana Badiale; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2007)
The main aim of this work was to investigate the effects of temperature and nitrogen concentration on the antioxidant potential of extracts from Spirulina (Arthospira) platensis biomass. S. platensis biomass obtained at ...
-
-
Kupski, Larine; Alves, Chiara Leal; Buffon, Jaqueline Garda; Furlong, Eliana Badiale
(2013)
Micotoxinas são metabólitos secundários produzidos por fungos filamentosos
em diferentes etapas da cadeia produtiva de alimentos. Entre micotoxinas, ocratoxina A (OTA) é de grande importância, e apresenta efeitos ...