-
-
Augusto-Ruiz, Walter; Bonato, Silvana; Arrieche, Leonardo da Silva; Risso, Fernanda Alves Vaz
(2003)
O desenvolvimento de novos produtos alimentícios, principalmente para crianças, deve levar em consideração a conveniência, o valor nutricional e a segurança alimentar, nesse sentido o arroz é um dos cereais preferidos por ...
-
-
Bertolin, Telma Elita; Schmidell, Willibaldo; Maiorano, Alfredo Eduardo; Casara, Janice; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2003)
It was the objective of the present study to increase the production of glucoamylase by
Aspergillus awamori through solid state fermentation, using wheat bran as the main carbon source and (NH4)2SO4, urea, KH2PO4, glucose, ...
-
-
Nunes, Itaciara Larroza; Magagnin, Glênio; Bertolin, Telma Elita; Furlong, Eliana Badiale
(2003)
Foi realizado um levantamento de características micotoxicológicas e microscópicas em arroz destinado ao consumo humano, comercializado nas cidades de Pelotas e Rio Grande, RS. As amostras, arroz integral [16], arroz ...
-
-
Galiazzi, Maria do Carmo; Lindemann, Renata Hernandez
(2003)
Neste trabalho discutimos as aprendizagens sobre ser professor, favorecidas pelo
diário de estágio, ao ser instrumento de reflexão sobre a atividade docente e a sala de aula. Apresentamos os resultados da análise de um ...
-
-
Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes; Yoon, Kil Chang
(2003)
The main objective of this work was to determine the influence of formulation on the stability of bread dough during frozen storage. Bread doughs containing gluten and trehalose were submitted to mechanical freezing at ...
-
-
Duvoisin, Ivane Almeida; Souza, Moacir Langoni de; Galiazzi, Maria do Carmo
(2003)
Neste artigo, apresenta-se os resultados de uma pesquisa coletiva a partir do discurso dos participantes sobre desenvolvimento sustentável, realizada em uma disciplina do Mestrado em Educação Ambiental – FURG. As categorias ...
-
-
Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Luciane Maria; Duarte Filho, Paulo Fernando
(2003)
To investigate the feasibility of using fresh water from Mangueira Lagoon (Rio Grande
do Sul, Brazil) for biomass production in open raceway ponds (0.7 m long, 0.18 m wide,
0.075 m deep) we studied the influence of ...
-
-
Seibel, Neusa Fátima; Soares, Leonor Almeida de Souza
(EDGRAF, 2003)
O ovo é um dos alimentos mais consumidos em todo o mundo, e contribui com uma proteína de alta qualidade e com 13 minerais e vitaminas, aliados a uma baixa concentração calórica e baixo custo. No entanto, como qualquer ...
-
-
Milani, Márcio Raimundo; Cardoso, Arnaldo Alves
(2003)
A nephelometric technique based on a liquid drop is described for the measurement of atmospheric sulfur dioxide. A 40-ml drop of barium chloride and hydrogen peroxide solution is suspended in a flowing-air sampling stream. ...
-
-
Reinehr, Christian Oliveira; Furlong, Eliana Badiale
(2003)
In order to study the influence of mycotoxins on the production of alcohols, a fermentative process on a laboratorial scale was simulated. Malt was contaminated with deoxynivalenol and T-2 in different ratios (up to 500 ...
-
-
Santo, Milton Luiz Pinho Espírito; Beirão, Luiz Henrique; Sant’Anna, Ernani Sebastião; César, Damian; Franco, Bernadette Dora Gombossy de Melo
(2003)
Lactobacillus sakei é comprovadamente uma cepa produtora de bacteriocinas e, neste estudo, procurou-se observar seus efeitos na fermentação de filés de sardinha (Sardinella
brasiliensis) em diferentes concentrações de ...
-
-
Santo, Milton Luiz Pinho Espírito; Beirão, Luiz Henrique; Sant’Anna, Ernani Sebastião; Dalcin, Eliana Bressa; Franco, Bernadette Dora Gombossy de Melo
(2003)
Lactobacillus sakei 2a is a bacteriocin producer strain and, in this work, it’s effects as a starter culture in the fermentation process of sardine (Sardinella brasiliensis) fillets were observed at different concentrations ...
-
-
Martins, Pierre Corrêa; Porto, Paulo Sérgio da Silva; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2004)
Neste trabalho estudou-se a cinética de secagem da cebola em camada delgada, comparando os valores da difusividade efetiva média baseados nas espessuras inicial e média das amostras. Estes resultados foram utilizados para ...
-
-
Galiazzi, Maria do Carmo; Gonçalves, Fábio Peres
(2004)
In this paper we discuss the characteristics of experimental activities described by teachers and students in a teaching credentials course in Chemistry. The research pointed out a set of characteristics that seem to favor ...
-
-
Lehn, Daniel Neutzling; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2004)
O arroz é um cereal de grande consumo mundial e, sendo um produto sazonal, sua conservação e armazenagem são justificados. O Brasil é o maior produtor da América do Sul, concentrando 50% da produção na região Sul. A secagem ...
-
-
Buffon, Jaqueline Garda; Macedo, Rejane Martins; Furlong, Eliana Badiale
(2004)
Este trabalho adaptou um método e avaliou os seus indicadores de mérito para determinação de tricotecenos, desoxinivalenol (DON)e toxina T-2, em cervejas comercializadas na região Sul do Rio Grande do Sul, empregando ...
-
-
Russowsky, Dennis; Lopes, Fabricio Abella; Silva, Victor da; Canto, Karen Fabiano Santos do; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Godoi, Marla Narciso Biajoli
(Sociedade Brasileira de Química, 2004)
The ability of SnCl2.2H2O as catalyst to promote the Biginelli three-component condensation reaction from a diversity of aromatic aldehydes, ethyl acetoacetate and urea or thiourea is described. The reaction was carried ...
-
-
Colla, Luciane Maria; Bertolin, Telma Elita; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2004)
The influence of culture temperature and the concentration of sodium nitrate (NaNO3)
on the gas-chromatographic profile of the fatty acids of the filamentous cyanobacterium
Spirulina platensis was evaluated. We found ...
-
-
Kuhn, Cláudio Rafael; Prentice-Hernández, Carlos; Vendruscolo, João Luís; Soares, Germano Jorge Dorneles
(2004)
The protease inhibitors (bovine serum albumin -BSA - and egg white) and transglutaminase inhibitor (NH4Cl), was
added to the surimi obtained by King weakfish (Macrodon ancylodon) wastes to evaluate your effect on the ...
-
-
Russowsky, Dennis; Lopes, Fabricio Abella; Silva, Victor da; Canto, Karen Fabiano Santos do; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Godoi, Marla Narciso Biajoli
(Communication, 2004)
The ability of SnCl2.2H2O as catalyst to promote the Biginelli three-component condensation reaction from a diversity of aromatic aldehydes, ethyl acetoacetate and urea or thiourea is described. The reaction was carried ...