Abstract:
The objective this study was to evaluate the effects
of dietary protein levels in pirapitinga, Piaractus brachypomus,
submited to extremely acidic or alkaline pH. Juveniles were fed for 20
days with three diets with different crude protein (CP) levels (25.3, 32.4
and 40.0%) and then separated in fi ve groups (n=10, three replicates
each) which were kept in 60 L aquaria and exposed to pH 3.0, 3.5,
7.0, 10, or 10.5. Fish were removed from aquaria when they showed
loss of swimming balance, and then blood was collected and plasma
separated for measurement of Na+, Cl- and K+ levels. The increase
of dietary protein levels (up to 40.0% CP) provided some protection
for pirapitinga at pH 3.5 or 10.0 because the time to lose equilibrium
increased after acute exposure, but was not effective for compensating
ion loss at very acidic (Na+ and Cl-) and alkaline (Cl-) pH.
O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito dos níveis
de proteína na dieta de pirapitinga, Piaractus brachypomus,
submetidas a pH extremamente ácido ou alcalino. Os juvenis foram
alimentados durante 20 dias com três dietas com diferentes níveis
de proteína bruta (PB) (25,3; 32,4 e 40,0%) e, em seguida, foram
separados em cinco grupos (n=10, três repetições cada), os quais
foram colocados em aquários de 60L e expostos aos pH 3,0; 3,5;
7,0; 10 ou 10,5. Os peixes foram removidos dos aquários quando
apresentaram perda de equilíbrio natatório, o sangue foi então
coletado e o plasma separado para determinação dos níveis de
Na+, Cl- e K+. O aumento dos níveis de proteína na dieta (até 40%
PB) forneceu alguma proteção para pirapitingas em pH 3,5 ou
10,0, porque o tempo para perder o equilíbrio natatório aumentou
após a exposição aguda, mas não foi efetivo para compensar a
perda de íons em pH muito ácido (Na+ e Cl-) ou alcalino (Cl-).