Abstract:
This study evaluated the spatial and temporal variability of the fungi and yeasts in the waters of the estuarine region of the
Patos Lagoon and the adjacent oceanic Cassino Beach. Water samples was sampled monthly (March 2007 to June 2008) from
three sites the richness of fungi was assessed by cultivating the samples in Sabouraud agar plates with Chloramphenicol.
Environmental variables like water temperature, salinity, pH and dissolved inorganic nutrients (phosphate ammonium, nitrite and
nitrate) were also analyzed. The most common fungal genera found were Aspergillus, Penicillium, and clusters of nonsporulating
fungi and yeasts. Fungi distribution was mainly affected negatively by salinity and positively by ammonium and
phosphate.
Este estudo avaliou a variabilidade espacial e temporal dos fungos e leveduras nas águas da região estuarina da Lagoa dos
Patos e praia do Cassino. Amostras de água foram coletadas mensalmente pelo período de um ano em três pontos distribuídos
ao longo do estuário da Lagoa dos Patos e região costeira adjacente. A riqueza de fungos foi avaliada através de cultivos das
amostras em placas com ágar Sabouraud com Cloranfenicol. Variáveis ambientais como temperatura da água, salinidade, pH e
nutrientes inorgânicos dissolvidos (fosfato, amônia, nitrito e nitrato), também foram analisados. Os gêneros de fungos mais
encontrados foram Aspergillus, Penicillium, e agrupamentos de fungos não-esporulados e leveduras. A distribuição de fungos
foi afetada negativamente pela salinidade e positivamente pelas concentrações de amônia e fosfato.