Fungos e Leveduras no estuário da Lagoa dos Patos e Praia do Cassino, RS, Brasil

Silveira, Érica da Silva; Lobato, Rubens Caurio; Abreu, Paulo Cesar Oliveira Vergne de

Abstract:

 
This study evaluated the spatial and temporal variability of the fungi and yeasts in the waters of the estuarine region of the Patos Lagoon and the adjacent oceanic Cassino Beach. Water samples was sampled monthly (March 2007 to June 2008) from three sites the richness of fungi was assessed by cultivating the samples in Sabouraud agar plates with Chloramphenicol. Environmental variables like water temperature, salinity, pH and dissolved inorganic nutrients (phosphate ammonium, nitrite and nitrate) were also analyzed. The most common fungal genera found were Aspergillus, Penicillium, and clusters of nonsporulating fungi and yeasts. Fungi distribution was mainly affected negatively by salinity and positively by ammonium and phosphate.
 
Este estudo avaliou a variabilidade espacial e temporal dos fungos e leveduras nas águas da região estuarina da Lagoa dos Patos e praia do Cassino. Amostras de água foram coletadas mensalmente pelo período de um ano em três pontos distribuídos ao longo do estuário da Lagoa dos Patos e região costeira adjacente. A riqueza de fungos foi avaliada através de cultivos das amostras em placas com ágar Sabouraud com Cloranfenicol. Variáveis ambientais como temperatura da água, salinidade, pH e nutrientes inorgânicos dissolvidos (fosfato, amônia, nitrito e nitrato), também foram analisados. Os gêneros de fungos mais encontrados foram Aspergillus, Penicillium, e agrupamentos de fungos não-esporulados e leveduras. A distribuição de fungos foi afetada negativamente pela salinidade e positivamente pelas concentrações de amônia e fosfato.
 

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