Abstract:
In a previous study our group found that the probiotic Saccharomyces boulardii was capable of reducing the intensity of infection
in mice with toxocariasis. In order to assess whether the mechanism involved would be a direct action of the probiotic on Toxocara
canis larvae, this study was designed. Both probiotics were singly cultivated in plates containing RPMI 1640 medium and T. canis
larvae. S. boulardii and B. cereus var. toyoi cultures presented 97.6% and 95.7% of larvae with positive motility, respectively, and
absence of color by the dye trypan blue, not representing significant difference to the control group (p > 0.05). We conclude that
none of the probiotics showed in vitro effects on T. canis larvae and that the interaction with the intestinal mucosa is necessary for
the development of the protective effect of S. boulardii.
Em estudo prévio nosso grupo verificou que o probiótico
Saccharomyces boulardii foi capaz de reduzir a intensidade de infecção
em camundongos com toxocaríase. Este estudo foi elaborado com o
objetivo de avaliar se o mecanismo envolvido seria uma ação direta do
probiótico sobre as larvas de Toxocara canis. Ambos probióticos foram
cultivados, separadamente, em placas com meio RPMI1640 e larvas de
T. canis. As culturas com S. boulardii e B. cereus var. toyoi apresentaram,
respectivamente, 97,6% e 95,7% das larvas com motilidade positiva e
ausência de coloração pelo azul de tripan, não representando diferença
significativa do controle (p > 0,05). Concluímos que nenhum dos
probióticos apresentou efeito in vitro sobre as larvas de T. canis e que a
interação com a mucosa intestinal é necessária para o desenvolvimento
do efeito protetor de S. boulardii.