Navegando por Autor "Magagnin, Glênio"
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- ItemArroz comercializado na região sul do Brasil: Aspectos Micotoxicologicos e Microscopicos(2003) Nunes, Itaciara Larroza; Magagnin, Glênio; Bertolin, Telma Elita; Furlong, Eliana BadialeFoi realizado um levantamento de características micotoxicológicas e microscópicas em arroz destinado ao consumo humano, comercializado nas cidades de Pelotas e Rio Grande, RS. As amostras, arroz integral [16], arroz parboilizado [16] e arroz branco polido [24] foram coletadas em supermercados, no período de maio a setembro de 2000. A avaliação de ocorrência de aflatoxinas B1, B2, G1, G2, ocratoxina A, zearalenona, desoxinivalenol e toxina T-2 foi realizada pela técnica de cromatografia de camada delgada (ccd). As duas últimas toxinas foram avaliadas também pela técnica de cromatografia gasosa (cg). A micoflora foi determinada através de plaqueamento em superfície em Ágar Batata Dextrose Acidificado, com incubação a 25ºC por 5 dias. As colônias mais freqüentes foram identificadas através da técnica de microcultivo. Dentre as amostras analisadas, duas apresentaram contaminação por ocratoxina A (104 e 128mg.Kg-1), três por zearalenona (559, 1117 e 1955mg.Kg-1), sendo uma co-contaminação com a primeira. Uma das amostras estava contaminada com desoxinivalenol (266 e 300mg.Kg-1), este quantificado por CCD e CG. Quanto à enumeração de bolores e leveduras, os resultados mostraram que 3,6% das amostras apresentaram valores superiores a 10 4 UFC.g -1 e 11% valores próximos deste. Sujidades microscópicas, acima dos limites da legislação (0,25%), foi detectada em uma amostra de arroz integral.
- ItemColumn bioreactor use for optimization of pectinase production in solid substrate cultivation(2007) Colauto, Giani Andrea Linde; Magagnin, Glênio; Costa, Jorge Alberto Vieira; Bertolin, Telma Elita; Colauto, Nelson BarrosThis study aimed to determine the influence of process variables and production, of polygalacturonase (PG) and polymetylgalacturonase (PMG) by solid substrate cultivation using a fixed bed column bioreactor. A fractional factorial design (FFD) was used to study the effect of the following variables: microorganism (Aspergillus oryzae and Aspergillus niger), substratum (wheat bran and defatted rice bran), aeration (40 and 60 ml h-1g-1), pectin (5 and 10 g g-1) and nitrogen (urea and ammonium sulfate). Microorganism, aeration and initial pectin were identified in FFD as significant variables (p<0.05) on PG production. A central composed design to optimize PG and PMG productions indicated that Aspergillus niger presents higher PG production; substratum and nitrogen do not affect PG production; the aeration rate affects positively the production of PG and negatively the production of PMG and the initial pectin concentration affects positively both PG and PMG production. The optimal point of aeration and initial pectin concentration for PG production are 66.13 ml h-1 g-1 and 12.8 g g-1, respectively and for PMG production are 40 ml h-1 g-1 and 15.0 g g-1, respectively.
- ItemSimultaneous amyloglucosidase and exo-polygalacturonase production by Aspergillus niger using solid-state fermentation(2007) Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Eliane; Magagnin, Glênio; Santos, Lucielen Oliveira dos; Vendruscolo, Mauricio; Bertolin, Telma ElitaAmyloglucosidase (AMG) and exo-polygalacturonase (exo-PG) were simultaneously produced by two different strains of Aspergillus niger in solid-state fermentation (SSF) using defatted rice-bran as substrate. The effect of Aspergillus niger strain (t0005/007-2 and/or CCT 3312), inoculum type (spore suspension or fermented bran) and addition of inducers (pectin and/or starch) to the culture media was studied using a 32 x 21 factorial experimental design. The production of AMG and exo-PG was significantly affected by fungal strain and inoculum type but inducers had no effect. The maximum yields obtained were 1310 U/gdm for AMG using a spore suspension of A. niger CCT 3312 and 50.2 U/gdm for exo-PG production, using A. niger t0005/007-2 and fermented bran as inoculum. The yields obtained represented acceptable values in comparison with data available in the literature and indicated that defatted rice-bran was a good nutrient source.
