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Federal do Rio Grande
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EQA - Escola de Química e Alimentos

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    Fractionation of protein hydrolysates of fish and chicken using membrane ultrafiltration: investigation of antioxidant activity
    (Springer, 2014) Centenaro, Graciela Salete; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes; Pires, Carla; Batista, Irineu; Nunes, Maria; Prentice-Hernández, Carlos
    In this work, chicken and fish peptides were obtained using the proteolytic enzymes α-Chymotrypsin and Flavourzyme. The muscle was hydrolyzed for 4 h, and the resulting peptides were evaluated. Hydrolysates were produced from Argentine croaker (Umbrina canosai) with a degree of hydrolysis (DH) of 25.9 and 27.6 % and from chicken (Gallus domesticus) with DH of 17.8 and 20.6 % for Flavourzyme and α-Chymotrypsin, respectively. Membrane ultrafiltration was used to separate fish and chicken hydrolysates from Flavourzyme and α-Chymotrypsin based on molecular weight cutoff of >1,000, <1,000 and >500, and <500 Da, to produce fractions (F1,000, F1,000–500, and F500) with antioxidant activity. Fish hydrolysates produced with Flavourzyme (FHF) and α-Chymotrypsin showed 60.8 and 50.9 % of peptides with a molecular weight of <3 kDa in its composition, respectively. To chicken hydrolysates produced with Flavourzyme and α-Chymotrypsin (CHC) was observed 83 and 92.4 % of peptides with a molecular weight of <3 kDa. The fraction that showed, in general, higher antioxidant potential was F1,000 from FHF. When added 40 mg/mL of FHF and CHC, 93 and 80 % of lipid oxidation in ground beef homogenates was inhibited, respectively. The composition of amino acids indicated higher amino acids hydrophobic content and amino acids containing sulfuric residues for FHF, which showed antioxidant potential.
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    Item
    Obtenção de biopeptídeos com atividade antioxidante a partir de proteínas de origem animal
    (2011) Centenaro, Graciela Salete; Prentice-Hernández, Carlos; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes
    Pele, ossos, espinhas, entre outros, separados durante o processamento de produtos cárneos podem ser uma boa fonte de proteína, especialmente de colágeno. Para obtenção de colágeno nativo a partir de ossos é necessário um tratamento prévio de desproteinização e desmineralização. Portanto, o objetivo deste trabalho foi determinar os melhores parâmetros para a desmineralização de ossos de pescado e frango utilizando soluções de HCl e EDTA um complexante de íons metálicos. O melhor efeito da desmineralização foi obtido com solução de HCl 1,0 mol/L. Após 48 h de extração, 99,4 e 95,4% das substâncias minerais foram solubilizadas para os ossos de pescado e para ossos de frango, respectivamente. Paralelamente, a menor perda de colágeno também foi observada nessas condições. O processo realizado empregando soluções de EDTA foi menos eficaz do que com solução de HCl. Após 48 h de extração com EDTA 0,1 mol/L, 37,5 e 32,4% dos compostos minerais foram removidos dos ossos de pescado e dos ossos de frango, respectivamente. Uma maior eficiência foi alcançada com solução de EDTA 0,5 mol/L. O rendimento do processo foi de cerca de 66,6% a partir dos ossos de pescado e 70,6% a partir os ossos de frango. A desmineralização com EDTA não provocou perda de colágeno.