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Federal do Rio Grande
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EQA - Escola de Química e Alimentos

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    Simultaneous Cultivation of Spirulina platensis and the Toxigenic Cyanobacteria Microcystis aeruginosa
    (2006) Costa, Jorge Alberto Vieira; Morais, Michele Greque de; Dalcanton, Francieli; Reichert, Carolina da Cruz; Durante, Andrei José
    Mangueira Lagoon, located in the extreme south of Brazil, has water with physicochemical characteristics such as alkaline pH and carbonate levels propitious for the growth of the cyanobacterium Spirulina platensis. Previously published studies have shown that Mangueira Lagoon water supplemented with small quantities of carbon and nitrogen is suitable for S. platensis cultivation and can significantly reduce production costs. We studied mixed cultures of Spirulina platensis and the toxic cyanobacterium Microcystis aeruginosa using a 23 factorial design in which the three factors were the initial biomass concentration of S. platensis and M. aeruginosa and the type of culture medium (100% Zarrouk’s medium or 80% Mangueira Lagoon water plus 20% Zarrouk’s medium). The highest S. platensis maximum specific growth rate (μmax) occurred in the culture with the highest M. aeruginosa biomass concentration and when undiluted culture medium was used (μmax = 0.283 dÐ1). The highest M. aeruginosa specific death rate (k) was obtained in the presence of S. platensis (k = 0.555 dÐ1) and was independent of the initial M. aeruginosa biomass concentration and culture medium, demonstrating that S. platensis cultures are not susceptible to contamination by M. aeruginosa. The culture medium had no significant influence (p > 0.05) on S. platensis μmax values, indicating that production costs could be reduced by using a medium consisting of 80% Mangueira Lagoon water plus 20% Zarrouk’s medium.
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    Viabilidade de bactérias láticas em iogurte adicionado de biomassa da microalga Spirulina platensis durante o armazenamento refrigerado
    (2007) Perez, Karla Joseane; Guarienti, Cíntia; Bertolin, Telma Elita; Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Luciane Maria
    A influência de longos períodos de estocagem sobre a contagem de bactérias láticas viáveis tem sido estudada, uma vez que os produtos lácteos fermentados devem possuir um número mínimo de microrganismos, a partir do qual apresentam efeitos benéficos ao consumidor. A adição de biomassa seca da microalga Spirulina platensis pode influenciar beneficamente a sobrevivência das bactérias iniciadoras durante o armazenamento refrigerado, devido à sua composição em proteínas, vitaminas, aminoácidos essenciais, minerais e ácidos graxos essenciais como ácido - linolênico. Objetivou-se avaliar a viabilidade celular das bactérias láticas sob refrigeração em iogurtes preparados com e sem a adição de extrato seco da microalga Spirulina. O iogurte foi elaborado sob condições assépticas e dividido em três amostras: controle, com adição de 0,5 e 1,0 % de biomassa da microalga Spirulina seca. Estas amostras foram armazenadas a 4ºC durante 0, 15 e 30 dias, sendo realizadas contagens de bactérias láticas nestes períodos. A adição de biomassa de Spirulina platensis influenciou positivamente a sobrevivência das bactérias ácido-láticas durante o armazenamento refrigerado, diminuindo a perda de viabilidade durante os 30 dias de armazenamento refrigerado para as amostras adicionadas de 1,0 % de biomassa de Spirulina platensis.
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    Spirulina platensis Growth in Open Raceway Ponds Using Fresh Water Supplemented with Carbon, Nitrogen and Metal Ions
    (2003) Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Luciane Maria; Duarte Filho, Paulo Fernando
    To investigate the feasibility of using fresh water from Mangueira Lagoon (Rio Grande do Sul, Brazil) for biomass production in open raceway ponds (0.7 m long, 0.18 m wide, 0.075 m deep) we studied the influence of nutrient addition (carbon as sodium bicarbonate, nitrogen as urea, phosphate, sulfate, ferric iron, magnesium and potassium) on the growth rate of the cyanobacteria Spirulina platensis using a 22 factorial design. In unsupplemented lagoon water production of S. platensis was 0.78 ð 0.01 g/l (dry weight basis) while the addition of 2.88 g/l of sodium bicarbonate (without added urea, phosphate, sulfate or metal ions) resulted in 0.82 ð 0.01 g/l after 400 hours of culture. The further addition of phosphate and metal ions resulted in growth for up to 750 h and a final S. platensis biomass of 1.23 ð 0.04 to 1.34 ð 0.03 g/l.
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    Mixotrophic cultivation of microalga Spirulina platensis using molasses as organic substrate
    (2007) Souza, Michele da Rosa Andrade Zimmermann de; Costa, Jorge Alberto Vieira
    Spirulina is a microalga rich in proteins, vitamins and polyunsaturated fatty acids. This microorganism grows photosynthetically but an organic substrate can stimulate its growth. Molasses is a by-product from sugar industry, containing more than 50% of sugar, and potentially useful as substrate to microalgae culture. On the other hand, light is needed to the photosynthetic fixation of CO2. So, we determined the effects of molasses concentration and light levels on mixotrophic biomass production by Spirulina platensis. Molasses concentration was the main factor influencing maximum biomass concentration (Xmax, g L− 1) and maximum specific growth rate (μmax, d−1), although light intensity also influenced both parameters after 11 days. Xmax reached 2.94 g L−1 and μmax 0.147 d−1 while the average maximum productivity (Pmax, g L−1 d−1) of 0.32 g L−1 d−1 occurred within the first few days and was not significantly affected either by the molasses concentration or light. Biomass production was stimulated by molasses, suggesting that this industrial by-product could be used as a low-cost supplement for the growth of Spirulina platensis.
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    Semicontinuous Cultivation of the Cyanobacterium Spirulina platensis in a Closed Photobioreactor
    (2006) Reichert, Carolina da Cruz; Reinehr, Christian Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira
    The cultivation of photosynthetic microorganisms such as the cyanobacterium Spirulina platensis has bee studied by researchers in many countries because these organisms can produce products with industrial potential. We studied the specific growth rate (μx, day-1) and productivity (Px, in mg/L/day of Spirulina platensis biomass, dry weight basis) of two S. platensis strains (LEB-52 and Paracas) growing in aerated semicontinuous culture in two-liter Erlenmeyer flasks for 90 days (2160 h) at 30°C under 2500 lux of illumination in a 12 h photoperiod. Independent of the S. platensis strain used we found that low biomass concentrations (0.50 g/L) and high renewal rates (50% v/v) resulted in a high specific growth rate (μx = 0.111day-1) and high productivity (Px = 42.3 mg/L/day). These values are two to four times higher than those obtained in simple batch cultivation and indicate that the semicontinuous cultivation of S. platensis is viable.
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    Outdoor and Indoor Cultivation of Spirulina platensis in the Extreme South of Brazil
    (2008) Andrade, Michele da Rosa; Costa, Jorge Alberto Vieira
    Water supplemented with 10% or 20% (v/v) of Zarrouk medium was used to cultivate Spirulina platensis in closed and open bioreactors under controlled conditions (30 ∞C, 32.5 μmol mÐ2 sÐ1, 12 h light/dark photoperiod) and in a greenhouse (9.4 to 46 ∞C, up to 2800 μmol mÐ2 sÐ1, variable day length photoperiod) using different initial biomass concentrations (X0) in the extreme south of Brazil (32.05∞ S, 52.11∞ W). Under controlled conditions the maximum specific growth rate (μmax) was 0.102 dÐ1, the biomass doubling time (td) was 6.8 d, the maximum dry biomass concentration (Xmax) was 1.94 g LÐ1 and the maximum productivity (Pmax) was 0.059 g LÐ1 dÐ1, while the corresponding values in the greenhouse experiments were μmax = 0.322 dÐ1, td = 2.2 d, Xmax = 1.73 g LÐ1 and Pmax = 0.112 g LÐ1 dÐ1. Under controlled conditions the highest values for these parameters occurred when X0 =0.15 g LÐ1, while in the greenhouse X0 = 0.4 g LÐ1 produced the highest values. These results show that the cultivation of S. platensis in greenhouses in the extreme south of Brazil is technically viable and that the S. platensis inoculum and the concentration of Zarrouk medium can be combined in such a way as to obtain growth and productivity parameters comparable, or superior, to those occurring in bioreactors under controlled conditions of temperature, illuminance and photoperiod.
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    Cultivo mixotrófico da microalga Spirulina platensis em batelada alimentada
    (2005) Muliterno, Adriana; Mosele, Patrícia Corrêa; Costa, Jorge Alberto Vieira; Hemkemeier, Marcelo; Bertolin, Telma Elita; Colla, Luciane Maria
    A Spirulina platensis tem sido estudada devido a seu alto valor protéico, digestibilidade e por apresentar quantidades significativas de ácidos graxos poliinsaturados, vitaminas, fenólicos e ficocianina, podendo ser utilizada na alimentação humana. A utilização de nutrientes de baixo custo é um fator importante na produção da cianobactéria por possibilitar a redução de custos de processo. Objetivou-se com este trabalho estudar o cultivo mixotrófico da S. platensis por meio da adição de uma fonte orgânica de carbono (glicose) em modo batelada alimentada. Foi utilizado um Planejamento Fatorial Completo 23 para o cultivo e as variáveis de estudo foram a concentração de glicose (0,5 gL-1 e 1,0 gL-1), a diluição do meio Zarrouk (50% e 75%) e a iluminância (1800 lux e 3000 lux). A concentração celular máxima obtida foi de 5,38 gL-1 com uma velocidade específica máxima de crescimento de 0,0063 h-1, nas condições de 0,5 gL-1 de glicose, diluição do meio de 75% e iluminância de 3000 lux.
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    Spirulina platensis effects on the levels of total cholesterol, HDL and triacylglycerols in rabbits fed with a hypercholesterolemic diet
    (2008) Colla, Luciane Maria; Baisch, Ana Luiza Muccillo; Costa, Jorge Alberto Vieira
    In this work, hypercholesterolemia was induced in rabbits by feeding them a high cholesterol diet (CD, 350 mg/d) and the effects of supplementing this diet with 0.5 g/d Spirulina platensis was evaluated by measuring the levels of serum total-cholesterol (TC), triacylglycerols (TAG) and high-density lipoprotein (HDL-cholesterol) at the start of the experiment and after 30 d and 60 d. It was found that the levels of serum cholesterol decreased from 1,054±101 mg.dL-1 in the rabbits fed a CD without S. platensis to 516±163 mg.dL-1 to those fed with a high cholesterol diet supplemented with S. platensis (significant at p <0.0001). The addition of Spirulina to the cholesterolemic diet did not cause significative decrease on the levels of triacylglycerols in the animals. The levels of serum high-density lipoprotein (HDL-cholesterol) was 73±31 mg.dL-1 for rabbits fed a CD without S. platensis as compared to 91.0±15.7 mg.dL-1 in those fed a CD supplemented with S. platensis (significant at p=0.1533).
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    Estudo da conservação de multimisturas enriquecidas com a microalga Spirulina platensis
    (2010) Machado, Vanessa Goulart; Bierhals, Vânia da Silva; Echevenguá, Walesca Oliveira; Santos, Anderson da Silva dos; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
    O uso da multimistura, suplemento alimentar, vem se apresentando como uma alternativa de valor nutritivo razoável, baixo custo, preparo rápido e paladar regionalizado, porém com um ponto crítico, a conservação durante o armazenamento. Algumas pesquisas vêm demonstrando a rápida deterioração desse complemento alimentar por ação de microrganismos e rancificação de seu conteúdo lipídico. Este trabalho teve como objetivo avaliar a conservação de multimisturas formuladas à base de farelo de arroz e farelo de trigo, acrescidas de Spirulina platensis, através da determinação de indicativos físico-químicos. Para tanto, foram realizados dois estudos por um período de 30 dias cada. Foram elaboradas 12 formulações contendo farelo de arroz ou farelo de trigo, como componentes majoritários, acrescidas de 1 e 2% da microalga Spirulina platensis, como potencial conservador. As multimisturas foram armazenadas em embalagens de vidro, sob condições de refrigeração e temperatura ambiente. Os resultados mostraram que as multimisturas contendo farelo de arroz apresentaram valores de acidez total, acidez alcoólica e índice de peróxido 160, 100 e 26%, respectivamente, superiores às formuladas com farelo de trigo ao longo do armazenamento e mesmo às preparadas empregando Spirulina platensis. O armazenamento sob refrigeração aumentou a vida útil, em onze dias, em média, para as multimisturas contendo farelo de trigo e cinco dias para as contendo farelo de arroz. A adição da Spirulina platensis, nos níveis de 1 e 2%, não apresentou resultados promissores nos indicativos de conservação avaliados, ao contrário dos fatores tipo de farelo e refrigeração que apresentaram efeitos positivos.
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    Estudo da conservação de multimisturas enriquecidas com a microalga Spirulina platensis
    (2010) Machado, Vanessa Goulart; Bierhals, Vânia da Silva; Echevenguá, Walesca Oliveira; Santos, Anderson da Silva dos; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
    O uso da multimistura, suplemento alimentar, vem se apresentando como uma alternativa de valor nutritivo razoável, baixo custo, preparo rápido e paladar regionalizado, porém com um ponto crítico, a conservação durante o armazenamento. Algumas pesquisas vêm demonstrando a rápida deterioração desse complemento alimentar por ação de microrganismos e rancificação de seu conteúdo lipídico. Este trabalho teve como objetivo avaliar a conservação de multimisturas formuladas à base de farelo de arroz e farelo de trigo, acrescidas de Spirulina platensis, através da determinação de indicativos físico-químicos. Para tanto, foram realizados dois estudos por um período de 30 dias cada. Foram elaboradas 12 formulações contendo farelo de arroz ou farelo de trigo, como componentes majoritários, acrescidas de 1 e 2% da microalga Spirulina platensis, como potencial conservador. As multimisturas foram armazenadas em embalagens de vidro, sob condições de refrigeração e temperatura ambiente. Os resultados mostraram que as multimisturas contendo farelo de arroz apresentaram valores de acidez total, acidez alcoólica e índice de peróxido 160, 100 e 26%, respectivamente, superiores às formuladas com farelo de trigo ao longo do armazenamento e mesmo às preparadas empregando Spirulina platensis. O armazenamento sob refrigeração aumentou a vida útil, em onze dias, em média, para as multimisturas contendo farelo de trigo e cinco dias para as contendo farelo de arroz. A adição da Spirulina platensis, nos níveis de 1 e 2%, não apresentou resultados promissores nos indicativos de conservação avaliados, ao contrário dos fatores tipo de farelo e refrigeração que apresentaram efeitos positivos.