EQA - Escola de Química e Alimentos
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Resultados da Pesquisa
- ItemCarp (Cyprinus carpio) oils obtained by fishmeal and ensilage processes: characteristics and lipid profiles(Wiley Online Library, 2009) Crexi, Valéria Terra; Soares, Leonor Almeida de Souza; Pinto, Luiz Antonio de AlmeidaFish oil is an important source of long-chain ω-3 polyunsaturated fatty acid. The common carp (Cyprinus carp) is a major fish species in world aquaculture production. This study aimed towards obtaining carp viscera oil by ensilage and fishmeal processes. Characteristics of crude oils obtained were also compared with oil extracted by Bligh and Dyer methods. Crude oils obtained by the three processes resulted in significant difference (P < 0.05) for free fatty acids, peroxide, thiobarbituric acid and Lovibond colour values; however, iodine and saponification values were not significantly affected (P > 0.05). Recovery yield of crude oils was approximately 85% in relation to carp viscera oil. Carp crude oils obtained by the ensilage and fishmeal processes resulted in high unsaturated and polyunsaturated fatty acid contents (67.4%), and ω3/ω6 ratios around 1.15. These oils are applicable in fish diets; however, crude oils require refinement for human consumption.
- ItemAvaliação da cor da cianobactéria aphanothece microscopica nägeli em diferentes condições de secagem(FURG, 2005) Queiroz, Maria Isabel; Lopes, Eduardo Jacob; Zepka, Leila Queiroz; Mitterer, Marina Leite; Goldbeck, Rosana; Pinto, Luiz Antonio de Almeida; Treptow, Rosa de OliveiraO processamento térmico é considerado um dos mais importantes métodos de preservação de alimentos. A secagem pode ser descrita como um método de preservação em que a umidade e a atividade de água são reduzidas, minimizando a deterioração bioquímica e microbiológica. No entanto, durante o processamento o material pode ser exposto a temperaturas que causam efeitos adversos na qualidade, principalmente no que se refere a alterações na cor. É reportado que muitas reações podem afetar a cor durante o processamento térmico de materiais biológicos. A degradação de pigmentos como carotenóides e clorofilas é considerado o principal mecanismo de degradação da cor de tais produtos. Nesse sentido, o trabalho teve por objetivos avaliar a influência da operação de secagem na cor e no conteúdo de clorofila a da biomassa da cianobactéria Aphanothece microscopica Nägeli cultivada no efluente da parboilização do arroz. A biomassa foi produzida em reator cilíndrico descontínuo, nas condições de ausência de luminosidade, 100 mgL-1 de inóculo, 30ºC, pH 8,0, razão C/N 50 e tempo de detenção hidráulica de 72 h. A biomassa foi separada do efluente por centrifugação e seca nas temperaturas de 40, 50 e 60ºC e espessuras de 3, 5 e 7 mm, em um secador descontínuo de bandejas. As determinações de cor foram feitas em colorímetro Minolta série CR 300 e a clorofila a determinada espectrofotometricamente. Os resultados demonstram a influência da operação de secagem na cor e no conteúdo de clorofila a da biomassa.
- ItemCharacteristics of thin-layer drying of the cyanobacterium Aphanothece microscopica Nägeli(2007) Lopes, Eduardo Jacob; Zepka, Leila Queiroz; Pinto, Luiz Antonio de Almeida; Queiroz, Maria IsabelThis study was undertaken to investigate the dehydration characteristics of the cyanobacterium Aphanothece microscopica Nägeli in a convective hot-air dryer. The dehydration characteristics of the biomass were examined at air temperatures of 40, 50 and 60 °C and sample thicknesses of 3, 5 and 7 mm. During the dehydration experiments, air velocity was held stable at 1.5 m/s (parallel flow). The effects of air temperature and sample thickness on the dehydration characteristics and quality parameters (instrumental colour and chlorophyll a) of the dehydrated biomass were determined. The transport of water during dehydration was described by Fick's equation and effective diffusivity was between 8.1 × 10−8 and 18.8 × 10−8 m2 s−1. The experimental dehydration data on biomass obtained were fitted to the Henderson and Pabis model, and the drying rate constant was between 0.005 and 0.024 min−1. The response surface methodology was very efficient in determining product quality, showing the strong effect of temperature on instrumental colour and chlorophyll a content. The thicknesses evaluated showed a less significant effect on the final quality.
