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Federal do Rio Grande
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EQA - Escola de Química e Alimentos

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    Hydrolysis of Insoluble Fish Protein Residue from Whitemouth croaker (Micropogonias furnieri) by Fungi
    (2014) Martins, Vilásia Guimarães; Palezi, Simone Canabarro; Costa, Jorge Alberto Vieira; Prentice-Hernández, Carlos
    A significant amount of insoluble fibrous protein, in the form of feather, hair, scales, skin and others are available as co-products of agro industrial processing. These wastes are rich in keratin and collagen. This study evaluated different fungi for the hydrolysis of insoluble fish protein residues. Proteins resulting from Micropogonias furnieri wastes through pH-shifting process were dried and milled for fermentation for 96 h. This resulted the production of keratinolytic enzymes in the medium. Trichoderma sp. on alkaline substrate (28.99 U mL-1) and Penicillium sp. on acidic substrate (31.20 U mL-1) showed the highest proteolytic activities. Penicillium sp. showed the largest free amino acid solubilization (0.146 mg mL-1) and Fusarium sp. the highest protein solubilization (6.17 mg mL-1).
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    Hydrolysis of insoluble fish protein residue from whitemouth croaker (micropogonias furnieri) by fungi
    (2014) Martins, Vilásia Guimarães; Palezi, Simone Canabarro; Costa, Jorge Alberto Vieira; Prentice-Hernández, Carlos
    A significant amount of insoluble fibrous protein, in the form of feather, hair, scales, skin and others are available as co-products of agro industrial processing. These wastes are rich in keratin and collagen. This study evaluated different fungi for the hydrolysis of insoluble fish protein residues. Proteins resulting from Micropogonias furnieri wastes through pH-shifting process were dried and milled for fermentation for 96 h. This resulted the production of keratinolytic enzymes in the medium. Trichoderma sp. on alkaline substrate (28.99 U mL-1) and Penicillium sp. on acidic substrate (31.20 U mL-1) showed the highest proteolytic activities. Penicillium sp. showed the largest free amino acid solubilization (0.146 mg mL-1) and Fusarium sp. the highest protein solubilization (6.17 mg mL-1).
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    Biofilmes nanocompósitos obtidos de isolado proteico de corvina (Micropogonias furnieri) e Montmorilonita: avaliação das propriedades físicas, mecânicas e de barreira
    (2013) Cortez-Vega, William Renzo; Bagatini, Daniela Cardozo; Souza, Juliana Tais Andreghetto de; Prentice-Hernández, Carlos
    O objetivo deste trabalho foi avaliar as propriedades de biofilmes nanocompósitos de isolado proteico de corvina (Micropogonias furnieri) com argila organofílica. Inicialmente, foi obtido isolado proteico de corvina (IPC) utilizando-se o processo de mudança de pH. O IPC foi obtido a partir de subprodutos da industrialização de corvina. Para o desenvolvimento dos filmes, foi executado um planejamento experimental de Box e Behnken, com três níveis de IPC (2; 3,5; 5 g.100 g–1 de solução), argila montmorilonita MMT (0,3; 0,5; 0,7 g.100 g–1 de solução) e glicerol (25, 30, 35 g.100 g–1 IPC). Os filmes poliméricos foram desenvolvidos pela técnica de casting. Os valores de resistência à tração variaram entre 7,2 e 10,7 MPa, e os valores de alongamento, de 39,6 a 45,8%. Os valores de permeabilidade ao vapor de água (PVA) variaram entre 3,2 e 5,5 g mm m–2 d–1kPa–1. O IPC apresentou teor médio de proteína de 97,87% (b. s.). Pode-se concluir que os filmes nanocompósitos produzidos a partir de IPC com MMT foram promissores, desde o ponto de vista das propriedades mecânicas, da aparência visual e do fácil manuseio até a baixa permeabilidade ao vapor de água e a baixa solubilidade. Com relação às propriedades mecânicas, as concentrações de IPC e MMT foram os principais fatores que influenciaram o desenvolvimento dos filmes nanocompósitos. Os resultados obtidos no planejamento experimental utilizado indicaram que 3,5 g de IPC.100 g–1 de solução, 0,5 g de MMT.100 g–1 de solução e 30 g de glicerol.100 g–1 IPC seriam os parâmetros ideais para a preparação de filmes nanocompósitos por casting.
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    Efeito da concentração de enzima e de substrato no grau de hidrólise e nas propriedades funcionais de hidrolisados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri)
    (2009) Centenaro, Graciela Salete; Prentice-Hernández, Carlos; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes
    The objective of this work was to obtain hydrolysates with different degrees of hydrolysis using Alcalase 2.4L® and to evaluate the effect of the enzyme [E] and substrate [S] concentration on the functional properties of the hydrolysates. It was obtained hydrolysates with hydrolysis degree values ranging from 12.2 to 43.7%. The values of solubility and water holding capacity were similar for the greater number of the hydrolysates with minimum values in the pH 5.0. The hydrolysis degree showed direct relationship with the solubility and indirect with the water holding capacity, oil holding capacity, emulsifying capacity and foaming capacity.