Universidade
Federal do Rio Grande
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EQA - Escola de Química e Alimentos

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    Reações intramoleculares como modelos não miméticos de catálise enzimática
    (1997) Gesser, José Carlos; Yunes, Santiago; Clementin, Rosilene Maria; Aguilera, Faruk Jose Nome
    This review gives a critical idea on the importance of intramolecular reactions as models for enzymatic catalysis. Intramolecular lactonizations, ester and amide hydrolysis studies result in theories which try to explain the difference between intermolecular, intramolecular and enzyme reactions and rationalize the enhancement promoted by these biological catalyst.
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    Oxidation of lactic acid by Vanadium(V) in sulphuric acid medium: a kinetic and mechanistic study
    (1993) Clementin, Rosilene Maria; Takashima, Keiko
    The rate of lactic acid, HL, oxidation by vanadium(V), V(V), in sulphuric acid solution has been measured by monitoring, spectrophotometrically, the absorbance change of vanadium(IV), V(IV) in 760 nm at 30°C. This oxidation is a acid-catalysed, its dependence on acidity being complex. The rate constant or not the ionic strength. This reaction exhibited first order dependence on the V(V) and HL concentrations respectively and minimal dependence on sulphuric acid at lower concentrations (0.25 - 1.00 M) and fractionary (n = 0.40) at higher range (1.25 - 1.75 M) in constant ionic strength. Without this control, the sulphuric acid dependence was greater and the order (n = 1.71) was practically doubled in the higher concentration range (1.00 - 1.75 M) when compared with the lower one (0.25 - 0.75 M) and equal to 0.87. Dielectric constant decrease of the medium increased the rate constant. Energy of activation and parameters of activation were calculated studying the reaction at different temperatures. Oxidation mechanisms are proposed.
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    Migração de Micotoxinas durante a Parboilização do Arroz
    (1999) Coelho, Cláudia Soares Pinto; Furlong, Eliana Badiale; Almeida, Tabajara Lucas de
    No Brasil, o consumo do arroz branco polido é quase diário na dieta da população. No entanto, nos últimos anos, vem sendo observado um crescente aumento na demanda do arroz parboilizado. Países de origem asiática consomem este produto com freqüência e relatam problemas com contaminação fúngica e por micotoxinas. Condições de umidades relativas altas, que facilitam a contaminação fúngica, são encontradas no sul do Brasil, onde são freqüentes menções às perdas de safras. Para estudar a migração de micotoxinas no arroz durante a parboilização, o processo foi simulado com amostras de arroz contaminadas artificialmente com aflatoxinas B1, B2, G1 e G2 respectivamente nas seguintes concentrações: 29, 22, 20 e 6mg.kg-1. As amostras já estavam naturalmente contaminadas com ocratoxina A. As condições empregadas nas três etapas do processo de parboilização foram: encharcamento (60oC/4 e 6 horas), autoclavagem (121oC/15 e 30 minutos) e secagem (60oC/6-7 horas). Foi constatado que houve migração das micotoxinas da casca para o endosperma amiláceo, nas seguintes proporções: 32% AFB1, 44% AFB2, 36% AFG1 e 22% AFG2. Após análise estatística (análise de variância e regressão linear), foi verificada a influência significativa dos efeitos isolados e combinados dos tempos de encharcamento e de autoclavagem e nos níveis de micotoxinas no produto final. Também foram obtidas equações preditórias para o comportamento das aflatoxinas (B2 e G2) e ocratoxina A em função dos tempos de encharcamento e de autoclavagem utilizados.