dc.contributor.author |
Bemvenuti, Renata Heidtmann |
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dc.contributor.author |
Nora, Náthali Saião |
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dc.contributor.author |
Furlong, Eliana Badiale |
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dc.date.accessioned |
2014-07-22T20:01:31Z |
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dc.date.available |
2014-07-22T20:01:31Z |
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dc.date.issued |
2013 |
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dc.identifier.citation |
BEMVENUTI, Renata Heidtmann; NORA, Náthali Saião; FURLONG, Eliana Badiale. Extraction of γ-Oryzanol From Rice Bran. Ciência e Agrotecnologia, v. 36, p. 665-673, 2013. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/cagro/v36n6/08.pdf>. Acesso em: 27 fev. 2014. |
pt_BR |
dc.identifier.issn |
1413-7054 |
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dc.identifier.uri |
http://repositorio.furg.br/handle/1/4424 |
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dc.description.abstract |
for extracting high amounts of γ -oryzanol from rice bran and for verifying its stability in different solvents. Of the 5 methods under investigation, the one that yielded the highest γ -oryzanol content was further improved by using a central composite rotational design (DCCR - 24, including 8 tests in axial conditions and 4 central points, totaling 28 trials). The parameters under study were temperature, time, volume, and the ratio of hexane:isopropanol. High γ -oryzanol content (13.98 mg.g-1) was obtained by using
the following extraction conditions: 40° C, 40 min, and 75 mL hexane:isopropanol (1:3). The limits of detection and quantification of the method were 0.9 μg g-1 and 31 μg g-1, respectively. The instrumental precision was 0.004%, the repeatability (CVr) was 9.4%, and the recovery was 111.7 ± 17.7%. γ -oryzanol is more stable in isopropanol than in hexane, in which 100% concentration could be maintained after refrigeration for 72 days. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
γ -orizanol, um fitoquímico, tem atividade antioxidante e benefícios potenciais para saúde. Esse estudo objetivou desenvolver um método para extração de alta quantidade de γ -orizanol de farelo de arroz e verificar sua estabilidade em diferentes solventes. Dentre os cinco métodos estudados, o que teve maior rendimento em γ -orizanol foi melhorado, usando um delineamento composto central rotacional (DCCR - 24, incluindo 8 experimentos no ponto axial e 4 no ponto central, totalizando 28 experimentos). As variáveis testadas foram temperatura, tempo, volume e proporção de hexano: isopropanol usados na extração. Elevado conteúdo de γ -orizanol (13,98 mg g-1) foi obtido quando as condições de extração foram 40° C, 40 min e 75 mL de hexano:isopropanol (1:3). Os limites de detecção e quantificação do método foram 0,9 μg g-1 e 31,0 μg g-1, respectivamente. A precisão instrumental foi 0,004%, a
repetibilidade (CVr) 9,4% e a recuperação 111,7 ± 17,7%. γ -orizanol é mais estável em isopropanol do que em hexano, onde 100% da concentração foi mantida após refrigeração por 72 dias. |
pt_BR |
dc.language.iso |
eng |
pt_BR |
dc.rights |
open access |
pt_BR |
dc.subject |
Antioxidant |
pt_BR |
dc.subject |
spectrophotometer |
pt_BR |
dc.subject |
stability |
pt_BR |
dc.subject |
phytochemistry |
pt_BR |
dc.subject |
Antioxidante |
pt_BR |
dc.subject |
espectrofotômetro |
pt_BR |
dc.subject |
estabilidade |
pt_BR |
dc.subject |
fitoquímica |
pt_BR |
dc.title |
Extraction of γ-Oryzanol From Rice Bran |
pt_BR |
dc.title.alternative |
Extração de γ -oryzanol de farelo de arroz |
pt_BR |
dc.type |
article |
pt_BR |