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dc.contributor.author Anschau, Andréia
dc.contributor.author Aragão, Vitor Cardoso
dc.contributor.author Porciuncula, Barbara Daniele Almeida
dc.contributor.author Kalil, Susana Juliano
dc.contributor.author Burkert, Carlos André Veiga
dc.contributor.author Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros
dc.date.accessioned 2014-08-20T21:02:10Z
dc.date.available 2014-08-20T21:02:10Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation ANSCHAU, Andréia et al. Enzymatic synthesis optimization of isoamyl butyrate. JOURNAL OF THE BRAZILIAN CHEMICAL SOCIETY. São Paulo, v.22, n.11, p. 2148-2146, 2011. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-50532011001100018&script=sci_arttext#nt>. Acesso em: 15 jul. 2014. pt_BR
dc.identifier.issn 0103-5053
dc.identifier.uri http://repositorio.furg.br/handle/1/4467
dc.description.abstract Lipozyme TL IM was used to catalyse the esterification of isoamyl alcohol and butyric acid. A fractional factorial design was employed to evaluate the effects of temperature (30, 40, 50 °C), alcohol:acid molar ratio (1:1, 2:1, 3:1), enzyme concentration (0.003, 0.0115, 0.020 g mL-1), butyric acid concentration (0.1, 0.3, 0.5 mol L-1) and shaking rate (50, 115, 180 rpm) on the ester yield. With these results, the levels were redefined to a 23 factorial design. The maximum yield of ester was obtained at 30 ºC, 180 rpm, alcohol:acid molar ratio of 1:1, enzyme concentration of 0.021 g mL-1 and butyric acid concentration of 0.5 mol L-1. Under the optimal conditions, 92% esterification was attained with an ester concentration of 0.9 mol L-1. Isoamyl alcohol from fusel oil was used under the same conditions and resulted in 93% esterification and an ester concentration of 1.0 mol L-1. pt_BR
dc.description.abstract Lipozyme TL IM foi usada para catalisar a esterificação de álcool isoamílico e ácido butírico. Um planejamento fatorial fracionário foi utilizado para avaliar os efeitos da temperatura (30, 40, 50 ºC), razão molar álcool:ácido (1:1, 2:1, 3:1), concentração de enzima (0,003, 0,0115, 0,020 g mL-1), concentração de ácido butírico (0,1, 0,3, 0,5 mol L-1) e agitação (50, 115, 180 rpm) na produção de éster. Com esses resultados, os níveis foram redefinidos para um planejamento fatorial 2³. A máxima produção de éster foi obtida a 30 ºC, 180 rpm, razão molar álcool:ácido de 1:1, concentração de enzima 0,021 g mL-1 e concentração de ácido butírico de 0,5 mol L-1. Sob essas condições ótimas foi obtido 92% de esterificação e concentração de éster de 0,9 mol L-1. Álcool isoamílico obtido a partir de óleo fúsel foi utilizado nas mesmas condições resultando em 93% de esterificação e concentração de éster de 1,0 mol L-1. pt_BR
dc.language.iso eng pt_BR
dc.rights open access pt_BR
dc.subject Flavor ester pt_BR
dc.subject Lipozyme TL-IM, pt_BR
dc.subject organic media, pt_BR
dc.subject esponse surface methodology (RSM) pt_BR
dc.subject fusel oil pt_BR
dc.title Enzymatic synthesis optimization of isoamyl butyrate pt_BR
dc.type article pt_BR
dc.identifier.doi 10.1590/S0103-50532011001100018 pt_BR


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