Effect of low salinity on the yellow clam Mesodesma mactroides

Carvalho, Yuri Bovi Morais; Romano, Luis Alberto; Poersch, Luís Henrique da Silva

Abstract:

 
The aim of this study was to determine the lethal salinity (LC50) for the yellow clam Mesodesma mactroides (Bivalvia: Mesodesmatidae) and identify histopathological alterations that could be used to diagnose structural changes in clam tissue. Clams in two size classes (adults and juveniles) were placed in 10 L chambers and exposed to salinities of 35, 30, 25, 20, 15, 10, and 5 g/L. There were triplicate chambers with seven clams each for each salinity. The LC50 values for a 48 h exposure were 6.5 g/L and 5.7 g/L for adults and juveniles, respectively. For a 96 h exposure, the LC50 values were 10.5 g/L for adults and 8.8 g/L for juveniles. The histological examination of yellow clams exposed to 10 g/L for 96 h showed intercellular oedema and necrotic foci in the epithelium of the digestive gland and occlusion of the lumen of the digestive gland. In conclusion, M. mactroides can be characterised as a moderately euryhaline species, tolerating salinities from 35 to 15 g/L.
 
O objetivo deste estudo foi determinar a salinidade letal (CL50) para o marisco branco Mesodesma mactroides (Bivalvia: Mesodesmatidae) e as alterações histopatológicas que poderiam ser úteis para o diagnóstico de mudanças estruturais no tecido dos bivalves. Mariscos de duas classes etárias de tamanha (juvenis e adultos) foram colocados em recipientes de 10 L e expostos a salinidades de 35, 30, 25, 20, 15, 10 e 5 g/L. Os tratamentos foram realizados em triplicata com sete bivalves em cada recipiente, A CL50 para 48 h de exposição foi 6,5 g/L e 5,7 g/L para adultos e juvenis, respectivamente. Para 96 h de exposição, a CL50 foi 10,5 g/L para adultos e 8,8 g/L para juvenis. O exame histológico dos mariscos expostos à salinidade de 10 g/L por 96 h revelou edema intracelular e focos necróticos no epitélio da glândula digestiva e oclusão da luz da glândula digestiva. Em conclusão, M. mactroides pode ser considera uma espécie eurialina moderada, tolerando salinidades de 35 até 15 g/L.
 

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