dc.contributor.author |
Carvalho, Yuri Bovi Morais |
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dc.contributor.author |
Romano, Luis Alberto |
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dc.contributor.author |
Poersch, Luís Henrique da Silva |
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dc.date.accessioned |
2015-12-18T05:41:06Z |
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dc.date.available |
2015-12-18T05:41:06Z |
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dc.date.issued |
2015 |
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dc.identifier.citation |
CARVALHO, Yuri Bovi Morais; ROMANO, Luis Alberto; POERSCH, Luís Henrique da ilva. Effect of low salinity on the yellow Sclam mesodesma mactroides. Brazilian Journal of Biology, v. 75, p. 8-12, 2015. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/bjb/v75n1/1519-6984-bjb-75-1-8.pdf>Acesso em:14 dez 2015. |
pt_BR |
dc.identifier.issn |
1519-6984 |
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dc.identifier.uri |
http://repositorio.furg.br/handle/1/5678 |
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dc.description.abstract |
The aim of this study was to determine the lethal salinity (LC50) for the yellow clam Mesodesma mactroides (Bivalvia: Mesodesmatidae) and identify histopathological alterations that could be used to diagnose structural changes in clam tissue. Clams in two size classes (adults and juveniles) were placed in 10 L chambers and exposed to salinities of 35, 30, 25, 20, 15, 10, and 5 g/L. There were triplicate chambers with seven clams each for each salinity. The LC50 values for a 48 h exposure were 6.5 g/L and 5.7 g/L for adults and juveniles, respectively. For a 96 h exposure, the LC50 values were 10.5 g/L for adults and 8.8 g/L for juveniles. The histological examination of yellow clams exposed to 10 g/L for 96 h showed intercellular oedema and necrotic foci in the epithelium of the digestive gland and occlusion of the lumen of the digestive gland. In conclusion, M. mactroides can be characterised as a moderately euryhaline species, tolerating salinities from 35 to 15 g/L. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
O objetivo deste estudo foi determinar a salinidade letal (CL50) para o marisco branco Mesodesma mactroides (Bivalvia: Mesodesmatidae) e as alterações histopatológicas que poderiam ser úteis para o diagnóstico de mudanças estruturais no tecido dos bivalves. Mariscos de duas classes etárias de tamanha (juvenis e adultos) foram colocados em recipientes de 10 L e expostos a salinidades de 35, 30, 25, 20, 15, 10 e 5 g/L. Os tratamentos foram realizados em triplicata com sete bivalves em cada recipiente, A CL50 para 48 h de exposição foi 6,5 g/L e 5,7 g/L para adultos e juvenis, respectivamente. Para 96 h de exposição, a CL50 foi 10,5 g/L para adultos e 8,8 g/L para juvenis. O exame histológico dos mariscos expostos à salinidade de 10 g/L por 96 h revelou edema intracelular e focos necróticos no epitélio da glândula digestiva e oclusão da luz da glândula digestiva. Em conclusão, M. mactroides pode ser considera uma espécie eurialina moderada, tolerando salinidades de 35 até 15 g/L. |
pt_BR |
dc.language.iso |
eng |
pt_BR |
dc.rights |
open access |
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dc.subject |
Yellow clam |
pt_BR |
dc.subject |
Lethal salinity |
pt_BR |
dc.subject |
LC50 |
pt_BR |
dc.subject |
Histology |
pt_BR |
dc.subject |
Extreme southern Brazil |
pt_BR |
dc.subject |
Marisco branco |
pt_BR |
dc.subject |
Salinidade letal |
pt_BR |
dc.subject |
CL50 |
pt_BR |
dc.subject |
Histologia |
pt_BR |
dc.subject |
Extremo sul do Brasil |
pt_BR |
dc.title |
Effect of low salinity on the yellow clam Mesodesma mactroides |
pt_BR |
dc.type |
article |
pt_BR |
dc.identifier.doi |
http://dx.doi.org/10.1590/1519-6984.03213 |
pt_BR |