Abstract:
Survival and physiological parameters associated with metabolism and osmoregulation were evaluated in juveniles of the
Lebranche mullet Mugil liza acclimated to different water salinities (5, 10, 20, 30, and 40‰) for 15 days. Room temperature
(25°C) and photoperiod (12L:12D) were fixed. Fish were fed twice-a-day with commercial diet (28% crude protein) until
satiation. After acclimation, whole body oxygen consumption was measured and fish were euthanized and sampled for
blood, gills, and liver. Whole body oxygen consumption and plasma osmolality did not change in the range of salinities
tested. The isosmotic point was estimated as 412.7 mOsmol kg-1 (13.5‰). Gill Na+
,K+-ATPase activity tended to be lower at
20 and 30‰, while liver glycogen content was significantly higher at 20‰ than at 5 and 40‰. These results indicate that
juvenile M. liza is able to acclimate for a short-period of time (15 days) to a wide range of salinities (5-40‰). This condition
is achieved through adjustments in gill Na+
,K+-ATPase activity and carbohydrate metabolism to regulate plasma osmolality
and aerobic/energy metabolism. Therefore, our findings support the idea of catching juveniles M. liza in sea water and rear
them in estuarine and marine waters.
A sobrevivência e parâmetros fisiológicos associados ao metabolismo e a osmorregulação foram avaliados em juvenis da
tainha Mugil liza aclimatada à diferentes salinidades (5, 10, 20, 30 e 40‰) por 15 dias. Foram fixadas a temperatura (25°C)
e o fotoperíodo (12L:12D) da sala onde os experimentos foram realizados. Os peixes foram alimentados duas vezes ao dia
com ração comercial (28% de proteína bruta) até a saciedade. Após aclimatação, foi medido o consumo corporal de oxigênio
e os peixes foram eutanasiados e foram coletadas amostras de sangue, brânquias e fígado. O consumo corporal de oxigênio
e a osmolalidade plasmática não variaram na faixa de salinidade testada. O ponto isosmótico foi estimado em 412,7 mOsmol
kg-1 (13,5‰). A atividade da Na+
,K+-ATPase branquial tendeu a ser menor em 20 e 30‰, enquanto o conteúdo de glicogênio
hepático foi significativamente maior em 20‰ do que em 5 e 40‰. Estes resultados indicam que o juvenil de M. liza é capaz
de se aclimatar a uma ampla faixa de salinidade (5-40‰) por um curto período de tempo (15 dias). Esta condição é atingida
através de ajustes na atividade da Na+
,K+-ATPase branquial e no metabolismo de carboidratos para regular a osmolalidade
plasmática e o metabolismo aeróbico/energético. Portanto, nossos achados suportam a ideia de que é possível capturar
juvenis da tainha M. liza em água do mar e cultivá-los em águas estuarinas e marinhas.