Show simple item record

dc.contributor.author Lisboa, Viviana
dc.contributor.author Barcarolli, Indianara Fernanda
dc.contributor.author Sampaio, Luís André Nassr de
dc.contributor.author Bianchini, Adalto
dc.date.accessioned 2016-01-14T22:34:36Z
dc.date.available 2016-01-14T22:34:36Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation LISBOA, Viviana et al. Acclimation of juvenile mugil iiza valenciennes, 1836 (mugiliformes: mugilidae) to different environmental salinities. Neotropical ichthyology (online), v. 13, n.3, p. 591-598, 2015. Disponível em: < http://www.scielo.br/pdf/ni/v13n3/1679-6225-ni-20140123.pdf>. Acesso em: 13 jan. 2016. pt_BR
dc.identifier.issn 1982-0224
dc.identifier.uri http://repositorio.furg.br/handle/1/5766
dc.description.abstract Survival and physiological parameters associated with metabolism and osmoregulation were evaluated in juveniles of the Lebranche mullet Mugil liza acclimated to different water salinities (5, 10, 20, 30, and 40‰) for 15 days. Room temperature (25°C) and photoperiod (12L:12D) were fixed. Fish were fed twice-a-day with commercial diet (28% crude protein) until satiation. After acclimation, whole body oxygen consumption was measured and fish were euthanized and sampled for blood, gills, and liver. Whole body oxygen consumption and plasma osmolality did not change in the range of salinities tested. The isosmotic point was estimated as 412.7 mOsmol kg-1 (13.5‰). Gill Na+ ,K+-ATPase activity tended to be lower at 20 and 30‰, while liver glycogen content was significantly higher at 20‰ than at 5 and 40‰. These results indicate that juvenile M. liza is able to acclimate for a short-period of time (15 days) to a wide range of salinities (5-40‰). This condition is achieved through adjustments in gill Na+ ,K+-ATPase activity and carbohydrate metabolism to regulate plasma osmolality and aerobic/energy metabolism. Therefore, our findings support the idea of catching juveniles M. liza in sea water and rear them in estuarine and marine waters. pt_BR
dc.description.abstract A sobrevivência e parâmetros fisiológicos associados ao metabolismo e a osmorregulação foram avaliados em juvenis da tainha Mugil liza aclimatada à diferentes salinidades (5, 10, 20, 30 e 40‰) por 15 dias. Foram fixadas a temperatura (25°C) e o fotoperíodo (12L:12D) da sala onde os experimentos foram realizados. Os peixes foram alimentados duas vezes ao dia com ração comercial (28% de proteína bruta) até a saciedade. Após aclimatação, foi medido o consumo corporal de oxigênio e os peixes foram eutanasiados e foram coletadas amostras de sangue, brânquias e fígado. O consumo corporal de oxigênio e a osmolalidade plasmática não variaram na faixa de salinidade testada. O ponto isosmótico foi estimado em 412,7 mOsmol kg-1 (13,5‰). A atividade da Na+ ,K+-ATPase branquial tendeu a ser menor em 20 e 30‰, enquanto o conteúdo de glicogênio hepático foi significativamente maior em 20‰ do que em 5 e 40‰. Estes resultados indicam que o juvenil de M. liza é capaz de se aclimatar a uma ampla faixa de salinidade (5-40‰) por um curto período de tempo (15 dias). Esta condição é atingida através de ajustes na atividade da Na+ ,K+-ATPase branquial e no metabolismo de carboidratos para regular a osmolalidade plasmática e o metabolismo aeróbico/energético. Portanto, nossos achados suportam a ideia de que é possível capturar juvenis da tainha M. liza em água do mar e cultivá-los em águas estuarinas e marinhas. pt_BR
dc.language.iso eng pt_BR
dc.rights open access pt_BR
dc.subject Fish pt_BR
dc.subject Glycogen pt_BR
dc.subject Na+ pt_BR
dc.subject K+-atpase pt_BR
dc.subject Osmoregulation pt_BR
dc.subject Oxygen consumption pt_BR
dc.title Acclimation of juvenile mugil iiza valenciennes, 1836 (mugiliformes: mugilidae) to different environmental salinities pt_BR
dc.type article pt_BR
dc.identifier.doi http://dx.doi.org/10.1590/1982-0224-20140123 pt_BR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

:

  • IO - Artigos publicados em periódicos
  • Show simple item record