-
-
Hackbart, Helen Cristina dos Santos
(2009)
A ocratoxina A e a citrinina são micotoxinas encontrados naturalmente em alimentos e
rações animais. A avaliação do risco do consumo de alimentos contaminados por esses
compostos deve ser estimada a partir de dados ...
-
-
Medeiros, Fabiana Oliveira de; Alves, Fernanda Germano; Lisboa, Cristiane Reinaldo; Martins, Daniela de Souza; Burkert, Carlos André Veiga; Kalil, Susana Juliano
(2008)
The optimization of a traditional technique of cellular disruption by abrasion was carried out and a process using ultrasonic waves associated with glass pearls to extract β-galactosidase from Kluyveromyces marxianus ...
-
-
Martins, Bianca Barreto; Bresolin, Leandro; Gervini, Vanessa Carratu; Behm, Mariana Boneberger; Oliveira, Adriano Bof de
(2011)
The reaction of hydroxylamine hydrochloride with isatin in ethanol, catalysed with HCl and neutralized with Na2CO3, yielded the one-dimensional coordination polymer, catena-poly[[[aquasodium]-di-μ-aqua-[aqua ...
-
-
Oliveira, Elisangela Gonçalves de; Duarte, Jéssica; Barros, Kelly Moraes de; Crexi, Valéria Terra; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2010)
The aim of the study was the optimisation of Spirulina platensis drying on convective hot air through the response surface methodology. The responses were thiobarbituric acid (TBA) and phycocyanin loss percentage values ...
-
-
Cardoso, Liziane Vaz; Tomasini, Débora; Sampaio, Maicon Renato Ferreira; Barbosa, Sergiane Caldas; Kleemann, Natiele; Primel, Ednei Gilberto; Gonçalves, Fábio Ferreira
(2011)
Neste trabalho, foi desenvolvido e validado um método analítico baseado na extração em fase sólida(SPE) e cromatografia líquida acoplada a espectrometria de massas em tandem (LC-APCI-MS/MS)para a determinação e confirmação ...
-
-
Dias, Adriana Neves; Cerqueira, Maristela Barnes Rodrigues; Moura, Renata Rodrigues de; Kurz, Márcia Helena Scherer; Clementin, Rosilene Maria; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Primel, Ednei Gilberto
(2012)
This paper describes the optimization of a method of simultaneous determination of glycerides, free and total glycerol in biodiesel ethyl esters from castor oil by using gas chromatography. Changes were proposed for the ...
-
-
Weska, Raquel; Moura, Jaqueline Motta de; Batista, Lucia de Moraes; Rizzi, Jaques; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Elsevier, 2007)
The use of chitosan in diverse areas is directly related to the polymer’s molecular weight and degree of deacetylation, which depends on the conditions of chitin deacetylation. The aim of the present study consisted of ...
-
-
Kalil, Susana Juliano; Suzan, Rodrigo; Maugeri Filho, Francisco; Rodrigues, Maria Isabel
(2001)
Factorial design and response surface techniques were used to optimize the culture medium for the production of inulinase by Kluyveromyces marxianus. Sucrose was used as the carbon source instead of inulin. Initially, a ...
-
-
Vega, William Renzo Cortez; Fonseca, Gustavo Graciano; Prentice-Hernández, Carlos
(2013)
Surimi is a semi-processed washed fish mince protein concentrate mixed with cryoprotectants for frozen storage, which is the primary constituent of processed foods. Mechanically separated chicken meat (MSCM) is a common ...
-
-
Radmann, Elisangela Martha; Reinehr, Christian Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2007)
The cyanobacterium Spirulina platensis is extensively used in human nutrition because it is a source of beneficial phenolics, proteins, unsaturated lipids and vitamins. Repeated batch cultivation of photosynthetic ...
-
-
Martinez, Luciana de Simoni; Lisboa, Cristiane Reinaldo; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros; Burkert, Carlos André Veiga
(2007)
A enzima β-galactosidase hidrolisa a lactose, sendo usada na produção de derivados lácteos para pessoas intolerantes à lactose, melhorando também a solubilidade e digestibilidade destes produtos, bem como, atua na síntese ...
-
-
Colla, Luciane Maria
(2009)
As lipases e os biossurfactantes são compostos produzidos por microrganismos através de
fermentações em estado sólido (FES) ou sumberso (FSm), os quais são aplicáveis nas
indústrias alimentícia e farmacêutica, na bioenergia ...
-
-
Machado, Whallans Raphael Couto
(2013)
Uma característica importante da produção de um bioproduto é a formulação de um meio de cultivo industrial promissor que possa utilizar matéria prima de custo inferior. Para a bioprodução de carotenoides que exercem função ...
-
-
Oliveira, Adriane da Conceição; Barreto, Luíza Burns; Zottis, Ricardo; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Clementin, Rosilene Maria
(2008)
-
-
Buffon, Jaqueline Garda; Furlong, Eliana Badiale
(2008)
The objective of this work was to optimize the derivatization reaction for determining deoxynivalenol (DON) by gas chromatography
employing an experimental planning procedure. The factors were: temperature, reaction time, ...
-
-
Pardo, Viviane de Lemos; Kurz, Márcia Helena Scherer; Clementin, Rosilene Maria; Primel, Ednei Gilberto
(2008)
-
-
Seus, Elisa Rosa
(2014)
O trigo é um dos principais cereais consumidos no mundo e vários fatores podem afetar a sua produção, como as condições climáticas e a susceptibilidade dos cultivares a patógenos.Além dos danos diretos à cultura, os grãos ...
-
-
Silveira, Maria Angelis Kisner
(2012)
A qualidade da água é um importante indicativo da capacidade de uma nação para alcançar o desenvolvimento sustentável. Atualmente as nações industrializadas se deparam com um novo problema: a contaminação das águas por ...
-
-
Cerqueira, Maristela Barnes Rodrigues
(2013)
O lodo gerado em Estação de Tratamento de Água (ETA) durante as etapas de
floculação e decantação é classificado como resíduo não inerte. Estudos recentes
apontam para uma diminuição na concentração de agrotóxicos, ...
-
-
Santos, Sarita D’Avila dos; Martins, Vilásia Guimarães; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes; Prentice-Hernández, Carlos
(2009)
The enzymatic modification of proteins has been widely studied with the aim of add value to low commercial value fish. The objective of this work was to evaluate and optimize the parameters involved in the production process ...