-
-
Ribeiro, Vanessa Amaral; Oliveira, Alexandra Correa Marques de; Bechtel, Peter; Prentice-Hernández, Carlos
(2013)
O interesse pela produção de óleo de pescado para consumo humano é crescente. No Alasca, EUA, uma grande quantidade de subprodutos tem sido usada como matéria-prima. Entre os subprodutos, o fígado de Alaska pollock (Theragra ...
-
-
Seibel, Neusa Fátima; Soares, Leonor Almeida de Souza
(EDGRAF, 2003)
O ovo é um dos alimentos mais consumidos em todo o mundo, e contribui com uma proteína de alta qualidade e com 13 minerais e vitaminas, aliados a uma baixa concentração calórica e baixo custo. No entanto, como qualquer ...
-
-
Feddern, Vivian; Durante, Viviane Vaz Oleiro; Miranda, Martha Zavariz de; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes
(2011)
Este trabalho teve como objetivos elaborar e avaliar biscoitos tipo “cookie”
formulados com diferentes concentrações de farelo de trigo ou arroz. Foram
elaborados biscoitos: controle (sem farelo) e adicionados de 10, ...
-
-
César, Damian; Beirão, Luiz Henrique; Casas, Alicia de Francisco de; Teixeira, Evanilda; Santo, Milton Luiz Pinho Espírito
(2005)
Fueron evaluados los efectos de la adición de diferentes niveles de quitosana en salchichas tipo frankfurter con bajo
contenido de gordura sobre la composición química, rendimiento y perfil de textura instrumental (TPA) ...
-
-
Brizio, Ana Paula Dutra Resem; Salles, Bruna Pereira de; Prentice-Hernández, Carlos
(2013)
Os pés de frango são produtos com grande importância comercial no mercado asiático. Contudo, apesar do grande volume comercializado para estes países, o Brasil possui informações limitadas em relação à qualidade ...
-
-
Sacchet, Fernanda Scheunemann; Machado, Adelia Ferreira de Faria; Vasconcellos, Daniele Guimarães Vasques; Soares, Leonor Almeida de Souza; Furlong, Eliana Badiale
(2006)
No presente trabalho foi estudado em ratos o efeito da alteração de componentes na formulação e na fermentação por Saccharomyces cerevisae de multimistura na digestibilidade in vivo, utilização líquida de nitrogênio (NPU) ...
-
-
Colembergue, Janise Pedroso; Carbonera, Nádia; Santo, Milton Luiz Pinho Espírito
(2011)
Os objetivos do presente estudo foram avaliar o enlatamento da anchoita, a característica química do produto e determinar a qualidade e a aceitabilidade da conserva em molho com tomate. O pescado selecionado, a anchoita, ...
-
-
Kuhn, Cláudio Rafael; Torres, Lisiane Mendes; Alfaro, Alexandre da Trindade; Prentice-Hernández, Carlos; Soares, Germano Jorge Dorneles
(2008)
O objetivo deste trabalho foi avaliar as características reológicas e físico-químicas da gelificação térmica do surimi de jundiá (Rhamdia quelen). Utilizaram-se quatro tratamentos térmicos, três estágios duplos
– ...
-
-
Santo, Milton Luiz Pinho Espírito; Beirão, Luiz Henrique; Sant’Anna, Ernani Sebastião; Dalcin, Eliana Bressa; Franco, Bernadette Dora Gombossy de Melo
(2003)
Lactobacillus sakei 2a is a bacteriocin producer strain and, in this work, it’s effects as a starter culture in the fermentation process of sardine (Sardinella brasiliensis) fillets were observed at different concentrations ...
-
-
D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Haertel, Paula Lemões; Moraes, Danielle Costa de; Callegaro, Franciéli Janaína Pietczaki; Kurz, Márcia Helena Scherer; Primel, Ednei Gilberto; Clementin, Rosilene Maria; Villarreyes, Joaquín Ariel Morón
(2010)
In this study was developed a new methodology to produce fatty acid ethyl esters from castor oil. The base-catalyzed transesterification step was followed by on pot addition of sulfuric acid. That addition implicated the ...
-
-
Passos, Cátia Tavares dos; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros; Kalil, Susana Juliano; Burkert, Carlos André Veiga
(2009)
The main goal of this work was to study the biodegradation of phenol in batch mode by a filamentous fungus isolated from a contaminated site in Southern Brazil. A better performance was obtained by previous adaptation of ...
-
-
Cerqueira, Vanessa Sacramento; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
The process of biodegradation of soils contaminated by animal (raw fish oil) and mineral (toluene) origin compounds was studied, verifying the influence of adding biosurfactants and chemical surfactants and nutrients in ...
-
-
Cerqueira, Vanessa Sacramento; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
The process of biodegradation of soils contaminated by animal (raw fish oil) and mineral (toluene) origin compounds was studied, verifying the influence of adding biosurfactants and chemical surfactants and nutrients in ...
-
-
Passos, Cátia Tavares dos; Michelon, Mariano; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros; Kalil, Susana Juliano; Burkert, Carlos André Veiga
(2010)
The aim of this study was to compare the biodegradation performance of phenol by using free and encapsulated cells of a new Aspergillus sp. strain isolated from a crude oil contaminated soil in southern Brazil. In batch ...
-
-
Cortez-Vega, William Renzo; Bagatini, Daniela Cardozo; Souza, Juliana Tais Andreghetto de; Prentice-Hernández, Carlos
(2013)
O objetivo deste trabalho foi avaliar as propriedades de biofilmes nanocompósitos de isolado proteico de corvina (Micropogonias furnieri) com argila organofílica. Inicialmente, foi obtido isolado proteico de corvina (IPC) ...
-
-
Morais, Michele Greque de; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
The aim of this work was to study the removal of CO2 and NO by microalgae and to evaluate the kinetic characteristics of the cultures. Spirulina sp. showed μmax and Xmax (0.11 d-1, 1.11 g L-1 d-1) when treated with CO2 and ...
-
-
Zilio, Roque Lourenço; Holz, Jeferson Crizel Pinheiro; Goularte, Pâmela Guder; Radmann, Elisangela Martha; Treichel, Helen; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2012)
This study aimed at evaluating benzene, toluene and xylene (BTX) bioremediation in sand soil, as well as the percolation of these compounds, using a biosurfactant produced by Corynebacterium aquaticum and a final electron ...
-
-
Franzoi, Ana Cristina; Vieira, Iolanda Cruz; Dupont, Jairton; Scheeren, Carla Weber; Oliveira, Luciane França de
(2009)
Novel and effective biosensors based on Ag or Au nanoparticles dispersed in ionic liquid (IL) 1-butyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate (BMI$PF6) and laccase (Lac) from Aspergillus oryzae immobilized in chitosan (Chi) ...
-
-
Morais, Michele Greque de; Miranda, Martha Zavariz de; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2006)
As microalgas, como Spirulina, podem ser
fonte de proteínas para alimentação humana, com a possibilidade de obter outros produtos como biopigmentos,vitaminas e lipídios. A biomassa obtida pode ser introduzida
diretamente ...
-
-
Fonseca, Alexandra de Souza; Gervini, Vanessa Carratu; Bresolin, Leandro; Locatelli, Aline; Oliveira, Adriano Bof de
(2012)
The reaction of cadmium acetate dihydrate with 2-acetylpyridine (4-phenylthiosemicarbazone) yielded the title compound, [Cd(C14H13N4S)2]. The CdII atom is six-coordinated in a distorted octahedral environment by two ...