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Dotto, Guilherme Luiz; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2012)
In this research, the mass transfer kinetics for the biosorption of synthetic dyes (acid blue 9 and FD&C red no. 40) by Spirulina platensis nanoparticles was analyzed under different experimental conditions. The external ...
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Tavares, Joana Flor; Proença, Luis Antonio de Oliveira; Odebrecht, Clarisse
(2009)
Ocorrência e variação temporal de microalgas nocivas em área de aqüicultura costeira no sul do Brasil. A presença de microalgas nocivas em áreas de aqüicultura representa um problema potencial de saúde humana e possíveis ...
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Morais, Michele Greque de; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
The aim of this work was to study the removal of CO2 and NO by microalgae and to evaluate the kinetic characteristics of the cultures. Spirulina sp. showed μmax and Xmax (0.11 d-1, 1.11 g L-1 d-1) when treated with CO2 and ...
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Morais, Michele Greque de; Miranda, Martha Zavariz de; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2006)
As microalgas, como Spirulina, podem ser
fonte de proteínas para alimentação humana, com a possibilidade de obter outros produtos como biopigmentos,vitaminas e lipídios. A biomassa obtida pode ser introduzida
diretamente ...
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Bierhals, Vânia da Silva; Machado, Vanessa Goulart; Echevenguá, Walesca Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
(2009)
Com o objetivo de avaliar o conteúdo fenólico e as atividades antioxidantes e antifúngicas de multimisturas enriquecidas com Spirulina platensis, foram formuladas quatro multimisturas com farelo de arroz ou trigo, duas ...
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Radmann, Elisangela Martha; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
The objective of the present work was to verify the lipid content and the fatty acid composition of the microalgae Spirulina sp., Scenedesmus obliquus, Synechococcus nidulans and Chlorella vulgaris cultivated in a medium ...
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Radmann, Elisangela Martha; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
The objective of the present work was to verify the lipid content and the fatty acid composition of the microalgae Spirulina sp., Scenedesmus obliquus, Synechococcus nidulans and Chlorella vulgaris cultivated in a medium ...
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Reis, Daiane Felix
(2012)
O crescimento celular da microalga Haematococcus pluvialis e a bioprodução de
carotenoides são influenciados pelas diferentes condições de cultivo. Dentre os
corantes naturais, a astaxantina tem importante aplicação ...
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Abreu, Ligia; Borges, Lucélia do Valle; Marangoni, Juliano César; Abreu, Paulo Cesar Oliveira Vergne de
(2012)
Culture collections of microalgae represent a biological resource for scientific research and biotechnological applications. When compared to the current methods of maintenance and sub-culturing, cryopreservation minimizes ...
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Radmann, Elisangela Martha
(2011)
Há uma crescente procura por alimentos mais saudáveis e seguros para atender uma
população cada vez maior e mais exigente. Nos últimos anos o interesse por surfactantes de
origem microbiana tem aumentado significativamente ...
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Henrard, Adriano Seizi Arruda
(2009)
As microalgas se destacam por apresentarem diversas potencialidades, como fonte de
alimento, obtenção de bioprodutos, produção de biocombustíveis e também podem contribuir na redução do efeito estufa, fixando CO2. As ...
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Assis, Letícia Marques de; Machado, Adriana Rodrigues; Motta, Amanda de Souza da; Costa, Jorge Alberto Vieira; Soares, Leonor Almeida de Souza
(2014)
The objective of this study was to elaborate liposomes, through the lipid film hydration methodology, to nanoen-capsulate phenolic compounds of Spirulina LEB-18 and Chlorella pyrenoidosa microalgae, and evaluate their ...
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Suita, Sabrina Medeiros; Ballester, Eduardo Luis Cupertino; Abreu, Paulo Cesar Oliveira Vergne de; Wasielesky Junior, Wilson Francisco Britto
(2015)
This work compared the use of dextrose and molasses as carbon sources for biofloc development, water quality maintenance, microorganism composition and growth performance of Litopenaeus vannamei juveniles in biofloc ...
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Preto, Artur de Lima; Cavalli, Ronaldo Olivera; Pissetti, Tito Luís; Abreu, Paulo Cesar Oliveira Vergne de; Wasielesky Junior, Wilson Francisco Britto
(2005)
O objetivo deste estudo foi analisar a influência da densidade de estocagem na sobrevivência e no crescimento de pós-larvas de F. paulensis cultivadas em gaiolas durante a fase de berçário. Além disso, foram identificados ...
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Godoy, Leandro Cesar de; Odebrecht, Clarisse; Ballester, Eduardo Luis Cupertino; Martins, Tatiana Germano; Wasielesky Junior, Wilson Francisco Britto
(2012)
Bio-floc shrimp culture systems have been investigated in an attempt to optimize
water use and prevent the discharge of effluent into the environment. The importance
of microalgae in maintaining water quality and nutrition ...
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Borges, Lucélia do Valle; Villarreyes, Joaquín Ariel Morón; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Abreu, Paulo Cesar Oliveira Vergne de
(2011)
The aim of this study was to investigate the possible interference of anionic and cationic
flocculants in the lipid extraction and fatty acid profiles of two species of marine
microalgae: Nannochloropsis oculata and ...
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Roselet, Fabio Felipe Gabriel
(2015)
As microalgas estão atraindo o interesse dos pesquisadores para a produção de
alimentos, rações, produtos químicos e biocombustíveis. Nannochloropsis oculata é
uma espécie marinha com alta taxa de crescimento, tolera ...
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Araujo, Sirlei de Castro; Garcia, Virginia Maria Tavano
(2005)
The marine diatom Chaetoceros cf. wighamii has been investigated for its potential use as food in mariculture. In this work,
we investigated temperature (20, 25, and 30 8C), salinity (25 and 35) and carbon dioxide addition ...
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Meinerz, Lisandra Isabel
(2007)
Embora o advento dos alimentos comerciais microparticulados tenha colaborado para o melhor manejo alimentar de larvas de crustáceos, moluscos e peixes, as microalgas in natura continuam tendo um importante papel, sendo ...
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Arriada, Alessandra de Abreu; Abreu, Paulo Cesar Oliveira Vergne de
(2014)
Produced water (PW), extracted as a petroleum byproduct, presents high contents of impurities and, therefore, must be treated before being released into the environment. This clean-up process increases oil production costs. ...