-
-
Reinehr, Christian Oliveira; Furlong, Eliana Badiale
(2003)
In order to study the influence of mycotoxins on the production of alcohols, a fermentative process on a laboratorial scale was simulated. Malt was contaminated with deoxynivalenol and T-2 in different ratios (up to 500 ...
-
-
Larrosa, Ana Paula Quites; Muszinski, Patrícia; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2011)
Neste trabalho, foi utilizada a técnica da programação linear a fim de formular uma pasta a partir de vegetais para produção de sopa desidratada, tendo como objetivo maximizar o valor calórico. A operação de secagem da ...
-
-
Pagnussatt, Fernanda Arnhold; Bretanha, Cristiana Costa; Kupski, Larine; Buffon, Jaqueline Garda; Furlong, Eliana Badiale
(2013)
The antifungal activity from rice, oat and wheat crude proteic extracts on the development of Fusarium graminearum CQ244, Aspergillus flavus CCT 1217 and Rhizopus oryzae CCT 7560 was investigated intending to identify their ...
-
-
Pagnussatt, Fernanda Arnhold; Buffon, Jaqueline Garda; Gutkoski, Luiz Carlos; Furlong, Eliana Badiale
(2011)
Os cereais são fontes de inibidores enzimáticos que agem sobre a α-amilase, que alteram a disponibilidade do amido e podem representar uma ferramenta útil para a resistência dos vegetais ao ataque de agentes patogênicos. ...
-
-
Ambrosi, Maria Augusta; Reinehr, Christian Oliveira; Bertolin, Telma Elita; Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Luciane Maria
(2008)
Espécies de Spirulina têm sido utilizadas mundialmente na alimentação humana e animal, assim como na obtenção de aditivos utilizados em formas farmacêuticas e
alimentos. Esta bactéria é uma fonte rica em proteínas, ...
-
-
Martins, Vilásia Guimarães; Costa, Jorge Alberto Vieira; Silveira, Silvana Terra; Brandelli, Adriano; Prentice-Hernández, Carlos
(2011)
The exploitation of natural resources and increased environmental pollution have stressed the need for more valued use of residues generated by the fish processing
plants, and species with low commercial value. Protein ...
-
-
Manera, Ana Paula; Meinhardt, Simone; Kalil, Susana Juliano
(2011)
Neste trabalho foram realizados testes para determinação das melhores condições de purificação da amiloglicosidase de Aspergillus niger NRRL 3122, usando cromatografia de troca iônica em coluna de leito fixo. Os testes de ...
-
-
Ores, Joana da Costa; Sala, Luisa; Cerveira, Guido Picaluga; Kalil, Susana Juliano
(2012)
This work presents a study of industrially applicable techniques to obtain a biologically supported carbon dioxide capture system, based on the extraction of carbonic anhydrase from bovine blood. Carbonic anhydrase is a ...
-
-
Ruas, Caroline Pires; Fischer, Daiane Kessler; Gelesky, Marcos Alexandre
(2013)
Palladium nanoparticles stabilized by poly (N-vinyl-2-pyrrolidone) (PVP) can be synthesized by corresponding Pd(acac)2 (acac = acetylacetonate) as precursor in methanol at 80∘C for 2 h followed by reduction with NaBH4 and ...
-
-
Echevenguá, Márcio Martinez; Echevenguá, Walesca Oliveira; Carbonera, Ana Amélia; Prentice-Hernández, Carlos; Figueiredo, Mario Roberto Chim
(2008)
No presente trabalho foi estudado o efeito do
método de transporte (peixe vivo ou no gelo) na qualidade da polpa da carpa húngara Cyprinus carpio proveniente de cultivos em que eram alimentadas com ração, dejetos de suínos ...
-
-
Silveira, Maria Angelis Kisner; Barbosa, Sergiane Caldas; Guilherme, Juliana Rocha; Costa, Fabiane Pinho; Guimarães, Bruno de Souza; Cerqueira, Maristela Barnes Rodrigues; Soares, Bruno Meira; Primel, Ednei Gilberto
(2013)
Atualmente as nações industrializadas se deparam com um novo problema, a contaminação das águas por contaminantes emergentes, entre eles fármacos e produtos de cuidado pessoal (PPCPs). Neste trabalho, um método analítico ...
-
-
Dorneles, Aline Machado; Galiazzi, Maria do Carmo
(2012)
Este trabalho apresenta, a partir do quinteto dramatístico de Burke (1969), os cenários representados nas histórias de sala de aula narradas por seis professoras de Química participantes do Programa Institucional de Bolsa ...
-
-
Moura, Catarina Motta de; Muszinski, Patrícia; Schmidt, Cristiano Gautério; Almeida, Janaína; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(FURG, 2006)
O biopolímero β-(1-4)-N-acetil-D-glucosamina é o mais abundante encontrado na natureza, depois da celulose. Sua denominação usual é quitina, que deriva da palavra grega chiton, significando um revestimento protetor para ...
-
-
César, Damian; Beirão, Luiz Henrique; Francisco, Alice de; Santo, Milton Luiz Pinho Espírito; Teixeira, Evanilda
(2005)
A obesidade pode ser vista como um excesso
de adiposidade que leva riscos à saúde. Este risco, incorrido pela pessoa obesa, é provavelmente contínuo com o aumento da adiposidade. A saúde começa a ser afetada
com um excesso ...
-
-
Kurz, Márcia Helena Scherer; Gonçalves, Fábio Ferreira; Martel, Samile; Adaime, Martha Bohrer; Zanella, Renato; Machado, Sérgio Luiz de Oliveira; Primel, Ednei Gilberto
(2009)
A new method is described for the determination of the herbicide bispyribac-sodium in surface water, especially from river and irrigated rice water samples. The method involves extraction in solid phase and quantification ...
-
-
Santos, Elisane Odriosolla dos; Michelon, Mariano; Gallas, Julia Adornes; Kalil, Susana Juliano; Burkert, Carlos André Veiga
(De Gruyter, 2013)
The possibility of using raw glycerol as a substrate for yeast biomass production as a source of proteins was investigated. Biomass concentration, protein content and total protein content of four yeasts (Yarrowia lipolytica ...
-
-
Gesser, José Carlos; Yunes, Santiago; Clementin, Rosilene Maria; Aguilera, Faruk Jose Nome
(1997)
This review gives a critical idea on the importance of intramolecular reactions as models for enzymatic catalysis. Intramolecular lactonizations, ester and amide hydrolysis studies result in theories which try to explain ...
-
-
Fonseca, Gustavo Graciano; Porto, Paulo Sérgio da Silva; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2006)
Salami is a product which preparation time varies notably in function of some parameters, especially its size. This study carried out in a company to verify in industrial scale the possibility of the reduction of the days ...
-
-
Fonseca, Gustavo Graciano; Porto, Paulo Sérgio da Silva; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Academic Journals, 2006)
Salami is a product wich preparation times varies notably in function of some parameters, especially its size. This study carried out in a company to verify in industrial scale the possibility of the reduction of the days ...
-
-
Tibola, André Luis; Oliveira, Vinícius Menezes de
(EDGRAF, 2010)
No presente trabalho é apresentada uma proposta para solução do problema da diminuição do tempo de execução de scripts Octave, de forma transparente ao usuário programador. Nesta utilizamos computação em GPU com placas ...