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Moura, Jaqueline Motta de; Ferreira, Andrio Felipe; Silva, Fernando; Rizzi, Jaques; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(FURG, 2005)
A quitina, b-(1-4)-N-acetil-D-glucosamina, é encontrada nos exoesqueletos de crustáceos, na parede celular de fungos e em outros materiais biológicos, e é através dela que se obtém a quitosana, b-(1-4)-Dglucosamina. A ...
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Moura, Catarina Motta de; Muszinski, Patrícia; Schmidt, Cristiano Gautério; Almeida, Janaína; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(FURG, 2006)
O biopolímero β-(1-4)-N-acetil-D-glucosamina é o mais abundante encontrado na natureza, depois da celulose. Sua denominação usual é quitina, que deriva da palavra grega chiton, significando um revestimento protetor para ...
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Pizato, Sandriane; Cortez-Vega, William Renzo; Costa, Tailine Saturnino da; Oliveira, Lauren Menegon de; Prentice-Hernández, Carlos
(Canadian Center of Science and Education, 2013)
Minimally processed fruits offer a convenient and practical product to the consumer, with quality and freshness similar to the in natura product. The aim of this study was to apply coatings of croaker protein isolate ...
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Pinto, Luiz Antonio de Almeida; Picci, Jeferson Steffanello; Dotto, Guilherme Luiz
(Abeq, 2011)
Chitosan is a natural polymer that has been employed in dye adsorption. In this work, adsorption and thermodynamic data for the interaction of FD&C Red n° 40 food dye with chitosan in aqueous solutions were investigated. ...
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Fonseca, Gustavo Graciano; Porto, Paulo Sérgio da Silva; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Academic Journals, 2006)
Salami is a product wich preparation times varies notably in function of some parameters, especially its size. This study carried out in a company to verify in industrial scale the possibility of the reduction of the days ...
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Dotto, Guilherme Luiz; Vieira, Mery Luiza Garcia; Esquerdo, Vanessa Mendonça; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Abeq, 2013)
The equilibrium and thermodynamics of azo dye (tartrazine and allura red) biosorption onto Spirulina platensis biomass were investigated. The equilibrium curves were obtained at 298, 308, 318 and 328 K, and four isotherm ...
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Brito, Kelly de Moraes; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2013)
O objetivo do trabalho foi analisar as condições da secagem convectiva de uma pasta de anchoita (Engraulis anchoita) modificada enzimaticamente, através da metodologia
de superfícies de resposta, sendo as respostas ...
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Moraes, Jaqueline Oliveira de; Pertuzatti, Paula Becker; Corrêa, Fernanda Villar; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes
(2007)
O mirtilo tem seu consumo favorecido devido a sua cor e ao alto conteúdo de antioxidantes naturais, tais como compostos fenólicos que são principalmente antocianinas. Apesar do fruto já estar sendo cultivado no Brasil, ...
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Augusto-Ruiz, Walter; Bonato, Silvana; Arrieche, Leonardo da Silva; Risso, Fernanda Alves Vaz
(2003)
O desenvolvimento de novos produtos alimentícios, principalmente para crianças, deve levar em consideração a conveniência, o valor nutricional e a segurança alimentar, nesse sentido o arroz é um dos cereais preferidos por ...
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Souza, Jarbas; Rodrigues, Luiz Gustavo Gonçalves; Gonzalez, Pablo Nery Machado; Tortato, Ramon; Carbonera, Nádia; Santo, Milton Luiz Pinho Espírito
(2006)
As bactérias láticas, das quais faz parte o Lactobacillus sakei, são um grupo heterogêneo de microrganismos com espectro antibacteriano, modo de ação e propriedades químicas específicos. São conhecidas como produtoras de ...
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Dias, Adriana Neves; Cerqueira, Maristela Barnes Rodrigues; Moura, Renata Rodrigues de; Kurz, Márcia Helena Scherer; Clementin, Rosilene Maria; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Primel, Ednei Gilberto
(2012)
This paper describes the optimization of a method of simultaneous determination of glycerides, free and total glycerol in biodiesel ethyl esters from castor oil by using gas chromatography. Changes were proposed for the ...
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Silva, Roberto de Souza Gomes da; Bandeira, Sidney Fernandes; Petry, Fabiane Cristina; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2011)
Neste estudo, foi avaliada a extração de gelatina a partir de cabeças de carpa comum (Cyprinus carpio) provenientes da industrialização. Para tanto, foram estudados os efeitos da concentração alcalina, o tempo de tratamento ...
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Clementin, Rosilene Maria; Takashima, Keiko
(1993)
The rate of lactic acid, HL, oxidation by vanadium(V), V(V), in sulphuric acid solution has been measured by monitoring, spectrophotometrically, the absorbance change of vanadium(IV), V(IV) in 760 nm at 30°C. This oxidation ...
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Neves, Marcelo Weyer das; Carbonera, Nádia; Santo, Milton Luiz Pinho Espírito
(2012)
Este trabalho descreve a implantação de programa de qualidade baseado no Sistema de Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle (APPCC) na produção de leite em pó. O programa de qualidade definiu três operações críticas: ...
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Gelesky, Marcos Alexandre; Scheeren, Carla Weber; Foppa, Lucas; Pavan, Flávio André; Dias, Silvio Luís Pereira; Dupont, Jairton
(2009)
Transition metal-containing membrane films of 10, 20, and 40 μm thickness were obtained by the combination of irregularly shaped nanoparticles with monomodal size distributions of 4.8 ( 1.1 nm (Rh(0)) and 3.0 ( 0.4 nm ...
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Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros; Kalil, Susana Juliano; Maugeri Filho, Francisco; Rodrigues, Maria Isabel
(2006)
The conditions for maximization enzymatic activity were determined using experimental design and inulinase from Kluyveromyces marxianus ATCC 16045. The effects of substrate concentration (sucrose and inulin), pH and ...
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Schmidt, Cristiano Gautério; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes
(2009)
To study the action of Alcalase and Flavourzyme on the proteins of chicken meat, the influence of the substrate concentration [S], enzyme concentration [E] and hydrolysis time on the degree of hydrolysis (DH) of the proteins ...
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Santo, Milton Luiz Pinho Espírito; Lisboa, Cristiane Reinaldo; Alves, Fernanda Gonçalves; Martins, Daniela de Souza; Beirão, Luiz Henrique; Sant’Anna, Ernani Sebastião; Franco, Bernadette Dora Gombossy de Melo
(2005)
Lactobacillus sakei 2a is a bacteriocin producer strain. In this study, it’s effects as a starter culture in the curing process of sardine (Sardinella brasiliensis) fillets were studied at different concentrations of NaCl ...
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Furlan, Valcenir Júnior Mendes; Corrêa, Ana Paula Antunes; Santo, Milton Luiz Pinho Espírito; Zambiazi, Rui Carlos; Luvielmo, Marisa de Mello; Carbonera, Nádia
(Maxwell Scientific Organization, 2011)
Regular research conducted has associated the consumption of fresh fruits to beneficial effects on health, but microbiological quality must be ensured. The objective of this study was to verify the effect of ozone as a ...
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Lima, Cleiva Aguiar de; Cousin, Claudia da Silva; Galiazzi, Maria do Carmo
(2010)
Apresentam-se resultados de uma experiência de orientação coletiva com pressuposto na (auto) formação na relação com o outro. O foco é o processo de formação de pesquisadores. Apresentam-se narrativas desde suas formações ...