Abstract:
Lactose conversion and the production of galactooligosaccharides (GOS)
were evaluated in a simultaneous bioprocess using probiotic microorganisms and
the addition of β-galactosidases, lagged or otherwise. The fermentation was carried
out using normal yogurt cultures, Streptococcus thermophilus and Lactobacillus
bulgaricus, associated with two probiotic microorganisms, Bifidobacterium
animalis and Lactobacillus acidophilus. An enzymatic preparation containing
β-galactosidases of distinct origins, obtained from Kluyveromyces lactis and
Aspergillus niger was used. The simultaneous bioprocess was evaluated, varying
the initial lactose and enzyme concentrations and also the time of addition of
the enzymes, with a lag in the enzyme application in relation to the beginning
of fermentation. The results indicated a positive impact on lactose conversion,
reducing the disaccharide concentration by between 97.7 and 99.7%, as compared
to 13.8 and 19.8% in fermentations without enzyme addition, obtaining between
2.7 and 4.2 g.L-1 GOS in the lagged processes carried out with the highest initial lactose concentration and the addition of the lowest enzyme concentration.
Em bioprocesso simultâneo conduzido por microrganismos probióticos
e através da adição, defasada ou não, de β-galactosidases, foram avaliadas
a redução da lactose e a obtenção de galacto-oligossacarídeos (GOS). A
fermentação foi conduzida por culturas características de iogurte, Lactobacillus
bulgaricus e Streptococcus thermophilus, associadas a dois microrganismos
probióticos, Bifidobacterium animalis e Lactobacillus acidophilus. Foi utilizado um
preparado enzimático contendo β-galactosidases de origens distintas, obtidas de
Kluyveromyces lactis e de Aspergillus niger. O bioprocesso simultâneo foi avaliado
variando as concentrações iniciais de lactose e de enzima, e o tempo de adição
da enzima, caracterizando uma defasagem na aplicação da enzima em relação ao
início da fermentação. Os resultados indicaram um impacto positivo na conversão
da lactose, reduzindo entre 97,7 e 99,7% a concentração desse dissacarídeo,
em comparação com 13,8 e 19,8% nas fermentações sem adição de enzima,
bem como a obtenção de GOS entre 2,7 e 4,2 g.L-1 nos processos defasados
realizados com concentração inicial máxima de lactose e com concentração
mínima de enzima adicionada.