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dc.contributor.author Buffon, Jaqueline Garda
dc.contributor.author Furlong, Eliana Badiale
dc.date.accessioned 2012-03-06T04:30:16Z
dc.date.available 2012-03-06T04:30:16Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation BUFFON, Jaqueline Garda; FURLONG, Eliana Badiale. Kinetics of deoxynivalenol degradation by aspergillus oryzae and rhizopus oryzae in submerged fermentation. Journal of the Brazilian Chemical Society, São Paulo, v. 21, n. 4, p. 710-714, 2010. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_pdf&pid=S0103-50532010000400018&lng=en&nrm=iso&tlng=en> Acesso em: 13 Jan. 2012. pt_BR
dc.identifier.issn 0103-5053
dc.identifier.uri http://repositorio.furg.br/handle/1/1851
dc.description.abstract O objetivo foi avaliar a capacidade das espécies fúngicas Aspergillus oryzae e Rhizopus oryzae em degradar desoxinivalenol (DON) em fermentação submersa. O meio submerso utilizado foi água destilada estéril contaminada com 1mg mL-1 DON, inoculado com 4 × 106 esporos mL-1 das espécies fúngicas. A amostragem foi realizada a cada 48 h até 240 h de processo, determinando a massa residual de DON, percentual e velocidade de degradação. A massa residual de DON no meio coletado foi extraída por partição líquido-líquido e quantificada por cromatografia gasosa através de derivação com anidrido trifluoroacético. O tempo requerido para a maior degradação de DON foi 96 e 240 h para Aspergillus oryzae e Rhizopus oryzae, respectivamente, e velocidade de degradação de 0,62 e 0,54 mg h-1, respectivamente. Rhizopus oryzae ocasionou a maior diminuição na concentração de DON, aproximadamente 90% em 240 h, enquanto Aspergillus oryzae ocasionou com maior rapidez, 74% de redução em 96 h. pt_BR
dc.description.abstract The objective was to evaluate the capacity of Aspergillus oryzae and Rhizopus oryzae to degrade deoxynivalenol (DON) during submerged fermentation. The submerged medium utilized was sterile distilled water with 1mg mL-1 DON, added and inoculated with 4 × 106 spores mL-1 of the fungal species. Sampling was performed every 48 h to 240 h. DON analyses included residual mass, percentage and velocity of degradation. Residual mass of DON in the collected medium was extracted by liquid-liquid partition and quantified by gas chromatography through derivation with trifluoroacetic anhydride. The time required for the largest DON degradation was 96 h and 240 h by Aspergillus oryzae and Rhizopus oryzae respectively, and degradation rate were 0.62 and 0.54 mg h-1, respectively. Rhizopus oryzae caused the largest decrease in DON at around 90% in 240 h, while Aspergillus oryzae caused the most rapid degradation with a 74% reduction of DON at 96 h. pt_BR
dc.language.iso eng pt_BR
dc.rights open access pt_BR
dc.subject Biodegradation pt_BR
dc.subject Mycotoxin pt_BR
dc.subject Submerged fermentation pt_BR
dc.title Kinetics of deoxynivalenol degradation by aspergillus oryzae and rhizopus oryzae in submerged fermentation pt_BR
dc.type article pt_BR
dc.identifier.doi http://dx.doi.org/10.1590/S0103-50532010000400018 pt_BR


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