-
-
Bertolin, Tanise Boeira Pelegrini; Costa, Jorge Alberto Vieira; Bertolin, Telma Elita; Colla, Luciane Maria; Hemkemeier, Marcelo
(2005)
Estudou-se o cultivo da cianobactéria Spirulina platensis utilizando-se efluente sintético de suíno a fim de avaliar o
crescimento das cepas LEB 52 e PARACAS dessa cianobactéria, em função da diluição do meio (0 e 50%) e ...
-
-
Muliterno, Adriana; Mosele, Patrícia Corrêa; Costa, Jorge Alberto Vieira; Hemkemeier, Marcelo; Bertolin, Telma Elita; Colla, Luciane Maria
(2005)
A Spirulina platensis tem sido estudada devido a seu alto valor protéico, digestibilidade e por apresentar quantidades significativas de ácidos graxos poliinsaturados, vitaminas, fenólicos e ficocianina, podendo ser utilizada ...
-
-
Machado, Vanessa Goulart; Bierhals, Vânia da Silva; Echevenguá, Walesca Oliveira; Santos, Anderson da Silva dos; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
(2010)
O uso da multimistura, suplemento alimentar, vem se apresentando como uma alternativa de valor nutritivo razoável, baixo custo, preparo rápido e paladar regionalizado, porém com um ponto crítico, a conservação durante o ...
-
-
Machado, Vanessa Goulart; Bierhals, Vânia da Silva; Echevenguá, Walesca Oliveira; Santos, Anderson da Silva dos; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
(2010)
O uso da multimistura, suplemento alimentar, vem se apresentando como uma alternativa de valor nutritivo razoável, baixo custo, preparo rápido e paladar regionalizado, porém com um ponto crítico, a conservação durante o ...
-
-
Souza, Michele da Rosa Andrade Zimmermann de; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2007)
Spirulina is a microalga rich in proteins, vitamins and polyunsaturated fatty acids. This microorganism grows photosynthetically but an organic substrate can stimulate its growth. Molasses is a by-product from sugar industry, ...
-
-
Oliveira, Elisangela Gonçalves de; Rosa, Gabriela da Silveira; Moraes, Mariana Agostini de; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2009)
In recent times, the microalgae Spirulina platensis has been used as a functional ingredient in several food applications; its process involving drying and storage steps. Moisture equilibrium data for adsorption isotherms ...
-
-
Oliveira, Elisangela Gonçalves de; Duarte, Jéssica; Barros, Kelly Moraes de; Crexi, Valéria Terra; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2010)
The aim of the study was the optimisation of Spirulina platensis drying on convective hot air through the response surface methodology. The responses were thiobarbituric acid (TBA) and phycocyanin loss percentage values ...
-
-
Radmann, Elisangela Martha; Reinehr, Christian Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2007)
The cyanobacterium Spirulina platensis is extensively used in human nutrition because it is a source of beneficial phenolics, proteins, unsaturated lipids and vitamins. Repeated batch cultivation of photosynthetic ...
-
-
Andrade, Michele da Rosa; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
Water supplemented with 10% or 20% (v/v) of Zarrouk medium was used to cultivate
Spirulina platensis in closed and open bioreactors under controlled conditions (30 ∞C,
32.5 μmol mÐ2 sÐ1, 12 h light/dark photoperiod) and ...
-
-
Souza, Michele Moraes de
(2012)
A contaminação fúngica acarreta alterações na qualidade nutricional e no valor
econômico de produtos alimentícios podendo causar danos patológicos em plantas,
animais e humanos. A identificação da atividade antioxidante, ...
-
-
Furtado, Ariane Schmidt
(2013)
A microalga Spirulina platensis é uma fonte renovável e não-convencional de proteínas
que pode ser aplicada na confecção de filmes biopoliméricos, para serem utilizados na
produção de embalagens biodegradáveis, minimizando ...
-
-
Oliveira, Elizangela Gonçalves de
(2006)
A microalga Spirulina platensis tem sido comercializada e estudada pelo seu potencial nutricional devido ao seu elevado conteúdo de proteínas, pró-vitaminas e ácidos graxos insaturados; e também, por apresentar potencial ...
-
-
Reichert, Carolina da Cruz; Reinehr, Christian Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2006)
The cultivation of photosynthetic microorganisms such as the cyanobacterium Spirulina platensis has bee studied by researchers in many countries because these organisms can produce products with industrial potential. We ...
-
-
Costa, Jorge Alberto Vieira; Morais, Michele Greque de; Dalcanton, Francieli; Reichert, Carolina da Cruz; Durante, Andrei José
(2006)
Mangueira Lagoon, located in the extreme south of Brazil, has water with physicochemical characteristics such as alkaline pH and carbonate levels propitious for the growth of the cyanobacterium Spirulina platensis. Previously ...
-
-
Colla, Luciane Maria; Baisch, Ana Luiza Muccillo; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
In this work, hypercholesterolemia was induced in rabbits by feeding them a high cholesterol diet (CD, 350 mg/d) and the effects of supplementing this diet with 0.5 g/d Spirulina platensis was evaluated by measuring the ...
-
-
Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Luciane Maria; Duarte Filho, Paulo Fernando
(2003)
To investigate the feasibility of using fresh water from Mangueira Lagoon (Rio Grande
do Sul, Brazil) for biomass production in open raceway ponds (0.7 m long, 0.18 m wide,
0.075 m deep) we studied the influence of ...
-
-
Perez, Karla Joseane; Guarienti, Cíntia; Bertolin, Telma Elita; Costa, Jorge Alberto Vieira; Colla, Luciane Maria
(2007)
A influência de longos períodos de estocagem sobre a contagem de bactérias láticas viáveis tem sido estudada, uma vez que os produtos lácteos fermentados devem possuir um número mínimo de microrganismos, a partir do qual ...