-
-
Zeilmann, Adriano Pilla; Spenassato, Débora; Oro, Neuza
(EDGRAF, 2008)
Em 1926, Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger descreveu o
comportamento do movimento de um elétron em seu estado estacionário. O mesmo
formulou a equação considerada o embasamento inicial da teoria quântica. Com ...
-
-
Dotto, Guilherme Luiz; Vieira, Mery Luiza Garcia; Esquerdo, Vanessa Mendonça; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Abeq, 2013)
The equilibrium and thermodynamics of azo dye (tartrazine and allura red) biosorption onto Spirulina platensis biomass were investigated. The equilibrium curves were obtained at 298, 308, 318 and 328 K, and four isotherm ...
-
-
Farias, Josiane dos Santos; Milani, Márcio Raimundo; Niencheski, Luis Felipe Hax; Paiva, Mariele Lopes de
(2012)
This study optimized and validated a method to perform chemical speciation of inorganic arsenic in water samples collected under the Monitoring Program of the Port of Rio Grande-RS in July and October 2010 from the Laguna ...
-
-
Furlong, Vitor Badiale; Pereira Filho, Renato Dutra; Margarites, Ana Cláudia Freitas; Goularte, Pâmela Guder; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2013)
In this study, a neuro-fuzzy estimator was developed for the estimation of biomass concentration of the microalgae Synechococcus nidulans from initial batch concentrations, aiming to predict daily productivity. Nine replica ...
-
-
Cabrera, Liziara da Costa; Costa, Fabiane Pinho; Primel, Ednei Gilberto
(2008)
Pesticides can be quite useful in agricultural production, however, some pesticides after application can reach and contaminate the hydric resource. Pesticide monitoring must be careful because it is expensive and lengthy. ...
-
-
Peters, Franciane Conceição; Conceição, Franciane
(EDGRAF, 2009)
Este trabalho apresenta uma metodologia para a identificação de uma única inclusão
em um domínio condutor baseada em medidas de potencial elétrico no contorno
externo do corpo devido à injeção de corrente elétrica. O ...
-
-
Machado, Vanessa Goulart; Bierhals, Vânia da Silva; Echevenguá, Walesca Oliveira; Santos, Anderson da Silva dos; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
(2010)
O uso da multimistura, suplemento alimentar, vem se apresentando como uma alternativa de valor nutritivo razoável, baixo custo, preparo rápido e paladar regionalizado, porém com um ponto crítico, a conservação durante o ...
-
-
Machado, Vanessa Goulart; Bierhals, Vânia da Silva; Echevenguá, Walesca Oliveira; Santos, Anderson da Silva dos; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
(2010)
O uso da multimistura, suplemento alimentar, vem se apresentando como uma alternativa de valor nutritivo razoável, baixo custo, preparo rápido e paladar regionalizado, porém com um ponto crítico, a conservação durante o ...
-
-
Fernandes, Elisa Helena Leão; Cecilio, Renato Oliveira; Schiller, Rafael Vergara
(EDGRAF, 2005)
Com o objetivo de avaliar o impacto da extensão dos Molhes da Barra sobre a circulação do estuário da Lagoa dos Patos foram realizadas simulações numéricas com o modelo TELEMAC para a investigação de três cenários: 1) ...
-
-
Souza, Michele Moraes de; Recart, Vânia Machado; Rocha, Meritaine da; Cipolatti, Eliane Pereira; Furlong, Eliana Badiale
(2009)
O objetivo deste trabalho foi estabelecer as melhores condições para efetuar extração de compostos fenólicos totais de diferentes classes comerciais de cebola (Allium cepa L.). Por meio de Planejamento Experimental Fatorial ...
-
-
Martins, Pierre Corrêa; Porto, Paulo Sérgio da Silva; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2004)
Neste trabalho estudou-se a cinética de secagem da cebola em camada delgada, comparando os valores da difusividade efetiva média baseados nas espessuras inicial e média das amostras. Estes resultados foram utilizados para ...
-
-
Moraes, Jaqueline Oliveira de; Pertuzatti, Paula Becker; Corrêa, Fernanda Villar; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes
(2007)
O mirtilo tem seu consumo favorecido devido a sua cor e ao alto conteúdo de antioxidantes naturais, tais como compostos fenólicos que são principalmente antocianinas. Apesar do fruto já estar sendo cultivado no Brasil, ...
-
-
Santos, Elisane Odriosolla dos; Michelon, Mariano; Furlong, Eliana Badiale; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros; Kalil, Susana Juliano; Burkert, Carlos André Veiga
(2012)
The work herewith investigated the production of yeast biomass as a source of protein, using Yarrowia lipolytica NRRL YB-423 and raw glycerol from biodiesel synthesis as the main carbon source. A significant influence of ...
-
-
Dartora, Adriana; Bertolin, Telma Elita; Bilibio, Denise; Silveira, Mauricio Moura da; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2002)
Five strains of filamentous fungi (Aspergillus niger strains NRRL 3122 and T0005007-2,
Aspergillus oryzae CCT 3940, Aspergillus awamori NRRL 3112 and a Trichoderma sp.) were compared for their capacity to produce ...
-
-
Santos, Sarita D’Avila dos; Martins, Vilásia Guimarães; Salas-Mellado, Myriam de las Mercedes; Prentice-Hernández, Carlos
(2011)
Enzymatic hydrolysis of proteins from low commercial value fish could be produced for uses like functional ingredients in a wide and always increasing zone of application in different food products. The objective of this ...
-
-
Moura, Catarina Motta de; Moura, Jaqueline Motta de; Santos, Jaqueline Pozzada dos; Kosinski, Roberta da Costa; Dotto, Guilherme Luiz; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Wiley-VHC, 2012)
Chitosan biofilms were prepared with and without plasticizer (glycerol and
sorbitol). The physical and mechanical properties of chitosan biofilms with and without plasticizer were evaluated. Chitosan was obtained from ...
-
-
Moura, Catarina Motta de; Moura, Jaqueline Motta de; Soares, Niege Madeira; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Elsevier, 2011)
Chitosan is a polysaccharide derived from chitin, mainly of crustacean shells and shrimp wastes. The utilization of chitosan is related to the molar weight and deacetylation degree of the biopolymer. The aim of this work ...
-
-
Halal, Christine; Moura, Jaqueline Motta de; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Wiley-VHC, 2011)
Chitosan is chitin in deacetylated form and is the main constituent of crustacean exoskeletons. Commercially, chitosan is dried in tray driers, and during the operation, polymerization may occur as the chitosan is composed ...
-
-
Ferreira, Fabiano de Andrade; Freire, Bruno Pereira; Souza, Juliana Tais Andreghetto de; Cortez-Vega, William Renzo; Prentice-Hernández, Carlos
(2013)
Proteins recovered were obtained from Whitemouth Croaker (Micropogonias furnieri) byproducts and their physico- chemical and functional properties were evaluated. The proximate composition, presented 8.64% ± 0.10% of ...
-
-
Santos, Elisane Odriosolla dos; Michelon, Mariano; Furlong, Eliana Badiale; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros; Kalil, Susana Juliano; Burkert, Carlos André Veiga
(2012)
The work herewith investigated the production of yeast biomass as a source of protein, using Yarrowia lipolytica NRRL YB-423 and raw glycerol from biodiesel synthesis as the main carbon source. A significant influence of ...