-
-
Silva, Roberto de Souza Gomes da; Bandeira, Sidney Fernandes; Petry, Fabiane Cristina; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2011)
Neste estudo, foi avaliada a extração de gelatina a partir de cabeças de carpa comum (Cyprinus carpio) provenientes da industrialização. Para tanto, foram estudados os efeitos da concentração alcalina, o tempo de tratamento ...
-
-
Bandeira, Katlen Crhistian Tribuzy; Bresolin, Leandro; Beck, Johannes; Daniels, Jorg; Oliveira, Adriano Bof de
(2011)
In the title molecule, C9H7N5O3S, there is an intramolecular N-H...O. The molecule is essentially planar, with the maximum deviation from the mean plane of the 18 non-H atoms being 0.135 (2) Å for the amine N atom. In the ...
-
-
Costa, Jorge Alberto Vieira; Morais, Michele Greque de
(2011)
Environmental changes that have occurred due to the use of fossil fuels have driven the search for alternative sources that have a lower environmental impact. First-generation biofuels were derived from crops such as sugar ...
-
-
Piccin, Jeferson Steffanello; Dotto, Guilherme Luiz; Vieira, Mery Luiza Garcia; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(ACS, 2011)
The kinetics and mechanism of the food dye disodium 6-hydroxy-5-((2-methoxy-5-methyl-4-sulfophenyl)azo)-2-naphthalenesulfonate (FD&C Red 40) adsorption onto chitosan were studied. The effects of pH (5.7 to 7.4), chitosan ...
-
-
Barbosa, Sergiane Caldas; Gonçalves, Fábio Ferreira; Primel, Ednei Gilberto; Prestes, Osmar Damian; Martins, Manoel Leonardo; Zanella, Renato
(2011)
The determination of pesticide residues in water samples by Liquid Chromatography require sample preparation for extraction and enrichment of the analytes with the minimization of interferences to achieve adequate detection ...
-
-
Fonseca, Renata Aline dos Santos da; Rafael, Ruan da Silva; Kalil, Susana Juliano; Burkert, Carlos André Veiga; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros
(2011)
Astaxanthin (3,3'-dihydroxy-b,b'-carotene-4,4'-dione) is carotenoid of high market value whose demand has increased in such fields as aquaculture, pharmaceutical supplements and natural coloring. Cell
disruption is the ...
-
-
Pestana, Creso; Santo, Eniel do Espírito
(EDGRAF, 2011)
Este artigo apresenta as etapas do projeto de um gasoduto e os materiais utilizados. Os objetivos do
trabalho são determinar os passos para a implantação de um gasoduto, citar as normas exigidas
neste tipo de empreendimento, ...
-
-
Pagnussatt, Fernanda Arnhold; Buffon, Jaqueline Garda; Gutkoski, Luiz Carlos; Furlong, Eliana Badiale
(2011)
Os cereais são fontes de inibidores enzimáticos que agem sobre a α-amilase, que alteram a disponibilidade do amido e podem representar uma ferramenta útil para a resistência dos vegetais ao ataque de agentes patogênicos. ...
-
-
Halal, Christine; Moura, Jaqueline Motta de; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Wiley-VHC, 2011)
Chitosan is chitin in deacetylated form and is the main constituent of crustacean exoskeletons. Commercially, chitosan is dried in tray driers, and during the operation, polymerization may occur as the chitosan is composed ...
-
-
Coelho, Karen Dias; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(EDGRAF, 2011)
O trabalho teve como objetivo a caracterização da cinética de secagem do tomate (Lycopersicon
esculentum Mill) em camada delgada, e a determinação da reidratação e do teor de licopeno do
produto final. O estudo foi ...
-
-
Manera, Ana Paula; Ores, Joana da Costa; Ribeiro, Vanessa Amaral; Rodrigues, Maria Isabel; Kalil, Susana Juliano; Maugeri Filho, Francisco
(2011)
O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição do meio de cultura para a
produção da enzima B-galactosidase de Kluyveromyces marxianus CCT 7082 utilizando a técnica de delineamento experimental. A produção da enzima ...
-
-
Martins, André Rosa; Manera, Ana Paula; Monteiro, Ricardo Lemos; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros; Burkert, Carlos André Veiga
(2011)
Lactose conversion and the production of galactooligosaccharides (GOS) were evaluated in a simultaneous bioprocess using probiotic microorganisms and the addition of β-galactosidases, lagged or otherwise. The fermentation ...
-
-
Souza, Michele Moraes de; Prietto, Luciana; Ribeiro, Anelise Christ; Souza, Taiana Denardi de; Furlong, Eliana Badiale
(2011)
The production of safe food has stimulated the search for natural substances that possess antifungal activity. The indirect methods of estimating fungal biomass are based on the measurement of glucosamine, ergosterol and ...
-
-
Henrard, Adriano Seizi Arruda; Morais, Michele Greque de; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2011)
We evaluated the kinetic culture characteristics of the microalgae Cyanobium sp. grown in vertical tubular photobioreactor in semicontinuous mode. Cultivation was carried out in vertical tubular photobioreactor for 2 L, ...
-
-
Wotter, Sérgio Eloir Teixeira; Niencheski, Luis Felipe Hax; Milani, Márcio Raimundo
(2011)
Sediments can sink or deliver elements to water column. Iron is considered an essential
element for the development of cyanobacteria and a limitant to phytoplankton growth.
Studies on the chemical speciation of iron in ...
-
-
Martins, Bianca Barreto; Bresolin, Leandro; Gervini, Vanessa Carratu; Behm, Mariana Boneberger; Oliveira, Adriano Bof de
(2011)
The reaction of hydroxylamine hydrochloride with isatin in ethanol, catalysed with HCl and neutralized with Na2CO3, yielded the one-dimensional coordination polymer, catena-poly[[[aquasodium]-di-μ-aqua-[aqua ...
-
-
Luz, Cleuzir da; Luz, Adriana Dervanoski da; Fell, Evilyn; Bonadiman, Roberta
(EDGRAF, 2011)
A indústria alimentícia é grande consumidora de água e a sua qualidade é importante para que a
qualidade final do produto seja preservada. Um dos principais problemas encontrado nas águas de
abastecimento da indústria ...
-
-
Bernardes, Arthur Alaim; Bulhosa, Maria Carolina Salum; Gonçalves, Fábio Ferreira; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes; Wolke, Silvana Inês; Santos, João Henrique Zimnoch dos
(2011)
SiO2-TiO2 materials prepared by sol-gel
method were evaluated in the photocatalytic degradation of diuron. The materials were prepared with and without surfactant
cetyltrimethylammonium chloride at different temperatures ...
-
-
Larrosa, Ana Paula Quites; Muszinski, Patrícia; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2011)
Neste trabalho, foi utilizada a técnica da programação linear a fim de formular uma pasta a partir de vegetais para produção de sopa desidratada, tendo como objetivo maximizar o valor calórico. A operação de secagem da ...
-
-
Silva, Roberto de Souza Gomes da; Bandeira, Sidney Fernandes; Petry, Fabiane Cristina; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2011)
Gelatin properties of fish skin are different from mammals gelatins, however literature on gelatin from fish bones is limited. The aim of this study was to evaluate the effect of the bone particle size of common carp ...