-
-
Oliveira, Elizangela Gonçalves de; Rosa, Gabriela Silveira de; Moraes, Mariana Agostini de; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Wiley Online Library, 2008)
he aim of this work was to study the drying of Spirulina platensis,
evaluating the final product characteristics about its phycocyanin content and
its protein solubility in water. Two drying techniques were used: the ...
-
-
Buffon, Jaqueline Garda; Furlong, Eliana Badiale
(2008)
The objective of this work was to optimize the derivatization reaction for determining deoxynivalenol (DON) by gas chromatography
employing an experimental planning procedure. The factors were: temperature, reaction time, ...
-
-
Lopes, Carolina Rosa; Rodrigues, Marieli Oliveira; Clementin, Rosilene Maria; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes
(2008)
Da condensação entre ácidos graxos e aminas, originam-se as amidas graxas, as quais podem possuir cadeia graxa saturada ou insaturada, bem como outras funcionalizações. Estudos recentes evidenciam a grande aplicabilidade ...
-
-
Demoliner, Adriana
(2008)
A aplicação de agrotóxicos nas práticas agrícolas aumentou muito nos últimos anos. Isto vem
ocorrendo devido ao crescimento populacional, demandando maior produção de alimentos. O uso de
agrotóxicos e seus resíduos ...
-
-
Martins, Vilásia Guimarães; Kalil, Susana Juliano; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
Recently lipases have been increasing in prominence due to its wide industrial application. The lipase production can be influenced by different variables such as the producing microorganism, carbon sources, aeration and ...
-
-
Attisano, Karina Kammer; Niencheski, Luis Felipe Hax; Milani, Idel Cristiana Bigliardi; Machado, Caroline dos Santos; Milani, Márcio Raimundo; Zarzur, Simoni; Andrade, Carlos Francisco Ferreira de
(2008)
The southern coastal region of Brazil is highly productive and many of its ceanographic processes are still poorly understood due to a great number of forces, such as the continental input from the Plata River and Patos ...
-
-
Schmidt, Cristiano Gautério
(2008)
Enzimas proteolíticas são usadas para obter hidrolisados que possam ser usados como ingredientes funcionais em sistemas alimentícios. A hidrólise das proteínas
alimentares possui uma longa história, principalmente as ...
-
-
Radmann, Elisangela Martha; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
The objective of the present work was to verify the lipid content and the fatty acid composition of the microalgae Spirulina sp., Scenedesmus obliquus, Synechococcus nidulans and Chlorella vulgaris cultivated in a medium ...
-
-
Moraes, Mariana Agostini de; Rosa, Gabriela Silveira da; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Wiley Online Library, 2008)
The moisture equilibrium isotherms of garlic and apple were determined at 50, 60 and 70 °C using the gravimetric static method. The experimental data were analysed using GAB, BET, Henderson–Thompson and Oswin equations. ...
-
-
Morais, Michele Greque de; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
As microalgas são consideradas fontes potenciais de diversos compostos químicos. Os ácidos graxos obtidos da biomassa podem apresentar efeitos terapêuticos em humanos e podem ser usados para produção de biodiesel. Objetivou-se, ...
-
-
Fonseca, Gustavo Graciano; Gandra, Eliezer Avila; Sclowitz, Liana Fossati; Corrêa, Ana Paula Antunes; Costa, Jorge Alberto Vieira; Levy, Jose Alberto
(2008)
A RAPD methodology for differentiation and characterization of the fungal edible species Pleurotus ostreatus and Pleurotus sajor-caju was developed. Two of the most usual methods of DNA extraction were studied. The first ...
-
-
Manetti, Adriana Gonçalves da Silva
(2008)
Nesta dissertação procurou-se demonstrar o potencial de reúso da água residuária
resultante do tratamento do efluente do processamento de pescado. Para isso utilizou-se a cianobactéria Aphanothece microscopica Nägeli como ...
-
-
Buffon, Jaqueline Garda
(2008)
A contaminação aleatória de alimentos por micotoxinas afeta as condições de
sanidade das dietas de humanos e animais. Dentre as toxinas fúngicas, deoxinivalenol
(DON) se destaca pela freqüente contaminação de produtos ...
-
-
Morais, Michele Greque de; Reichert, Carolina da Cruz; Dalcanton, Francieli; Durante, Andrei José; Marins, Luis Fernando Fernandes; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
A filamentous microorganism, morphologically similar to the cyanobacterium Arthrospira, was isolated from Mangueira Lagoon in Brazil, from which Arthrospira has not previously been isolated. Random amplified polymorphic ...
-
-
Lopes, Carolina Rosa; Domingues, Beatriz Spotorno; Rodrigues, Marieli; Clementin, Rosilene Maria; Trindade, Gilma Santos; D'Oca, Marcelo Gonçalves Montes
(2008)
Amidas graxas são moléculas nitrogenadas formadas a partir de longas cadeias graxas saturadas ou insaturadas derivadas de ácidos graxos, sendo naturalmente encontradas em animais, vegetais e microorganismos. Dados da química ...
-
-
Kurz, Márcia Helena Scherer; Gonçalves, Fábio Ferreira; Adaime, Martha Bohrer; Costa, Ivan Francisco Dressler da; Primel, Ednei Gilberto; Zanella, Renato
(2008)
Desenvolveu-se e validou-se um novo método para avaliar os níveis de resíduo e a dissipação do fungicida clorotalonil em tomates e pepinos cultivados em estufas experimentais. Os vegetais foram submetidos a uma única ...
-
-
Morais, Michele Greque de; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2008)
The aim of this work was to study the removal of CO2 and NO by microalgae and to evaluate the kinetic characteristics of the cultures. Spirulina sp. showed μmax and Xmax (0.11 d-1, 1.11 g L-1 d-1) when treated with CO2 and ...
-
-
Lisboa, Cristiane Reinaldo
(2008)
Os galactooligossacarídeos (GOS) vêm sendo considerados como novos ingredientes
funcionais dos alimentos, apresentando um grande potencial para melhorar a qualidade dos mesmos, sendo denominados como prebióticos, devido ...
-
-
Pinto, Leandro Conceição; Boeira, Lucas; Silvestrini, Jorge Hugo; Schettini, Edith Beatriz Camaño
(EDGRAF, 2008)
Neste trabalho foi estudado o escoamento bidimensional de um fluido
incompressível ao redor de um cilindro em movimento forçado. Foram analisados os
fenômenos que ocorrem nos escoamentos em torno de estruturas ...
-
-
Hornes, Marcio Oliveira
(2008)
Nesta tese procurou-se demonstrar a valoração do efluente do processamento de pescado por
incorporação dos nutrientes em Aphanothece microscopica Nägeli a diferentes temperaturas.
Para tanto o trabalho é composto de cinco ...