-
-
Dors, Giniani Carla; Pinto, Renata Heidtmann; Furlong, Eliana Badiale
(2009)
O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência de diferentes tempos de maceração e autoclavagem, durante o processo de parboilização, na composição química do arroz parboilizado. Uma amostra de arroz verde, com casca ...
-
-
Peters, Franciane Conceição; Conceição, Franciane
(EDGRAF, 2009)
Este trabalho apresenta uma metodologia para a identificação de uma única inclusão
em um domínio condutor baseada em medidas de potencial elétrico no contorno
externo do corpo devido à injeção de corrente elétrica. O ...
-
-
Cunha, Daniele Colembergue da; Souza, Jeferson Avila; Rocha, Luiz Alberto Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
The design of a modular bioreactor for solid
state fermentation is a promising development because it keeps the homogeneity of the bed at optimal levels. This study determines the optimum geometry of elementary
modules ...
-
-
Morais, Michele Greque de; Radmann, Elisangela Martha; Souza, Michele da Rosa Andrade Zimmermann de; Teixeira, Gilson Gonçalves; Brusch, Lucio Renato de Fraga; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
We evaluated the feasibility of the pilot scale production of Spirulina strain LEB-18 in southern Brazil and assessed the quality of biomass produced in relation to its kinetics characteristic, nutritional value, heavy ...
-
-
Spenassato, Débora; Kinas, Paul Gerhard
(EDGRAF, 2009)
Este artigo tem por objetivo apresentar uma simulação da estimativa dos
parâmetros das habilidades () de indivíduos sujeitos a um teste, utilizando o
método da Teoria da Resposta ao Item (TRI). Para isso, foi feito uma ...
-
-
Oliveira, Elisangela Gonçalves de; Rosa, Gabriela da Silveira; Moraes, Mariana Agostini de; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(2009)
In recent times, the microalgae Spirulina platensis has been used as a functional ingredient in several food applications; its process involving drying and storage steps. Moisture equilibrium data for adsorption isotherms ...
-
-
Silva, Laryssa Machado da; Braga, Regina; Campos, Fernanda Miranda
(EDGRAF, 2009)
Um elemento importante para a pesquisa em e-Science, onde se inclui pesquisas em modelagem computacional, é o workflow científico que, em geral, é muito extenso, composto por muitas computações, e voltado para representar ...
-
-
Bertolin, Telma Elita; Pilatti, Dayane; Giacomini, Ana Cristina Vendrametto Varrone; Bavaresco, Caren Serra; Colla, Luciane Maria; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
Studies have been conducted on microalga Spirulina platensis (Arthrospira platensis) due to its therapeutic potential in several areas, including the capacity for preventing and decreasing the damages caused by hyperlipidemia ...
-
-
Galiazzi, Maria do Carmo; Pinheiro Junior, Edi Morales; Medeiros, Ana Laura Salcedo de
(2009)
Apresenta-se a narrativa de um processo educativo em um curso de pós-graduação que teve como objetivo a planejação (planejar, desenvolver, narrar, reformular) e crítica de Unidades de Aprendizagem (UA) em uma perspectiva ...
-
-
Wallner-Kersanach, Mônica; Andrade, Carlos Francisco Ferreira de; Hao, Zhang; Milani, Márcio Raimundo; Niencheski, Luis Felipe Hax
(2009)
A técnica de gradiente difusivo de membrana (DGT) foi utilizada para determinar metais lábeis in situ durante diferentes condições hidrológicas no estuário da Lagoa dos Patos. As amostras de água foram também analisadas ...
-
-
Moura, Catarina Motta de; Moura, Jaqueline Motta de; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Ci. Agr. Eng, 2009)
A quitosana é um biopolímero derivado da quitina, sendo que esta é encon-
trada na carapaça e exoesqueleto de crustáceos e outros materiais biológicos. A
massa molecular e o grau de desacetilação deste biopolímero são ...
-
-
Bierhals, Vânia da Silva; Machado, Vanessa Goulart; Echevenguá, Walesca Oliveira; Costa, Jorge Alberto Vieira; Furlong, Eliana Badiale
(2009)
Com o objetivo de avaliar o conteúdo fenólico e as atividades antioxidantes e antifúngicas de multimisturas enriquecidas com Spirulina platensis, foram formuladas quatro multimisturas com farelo de arroz ou trigo, duas ...
-
-
Silva, Lorena Aguiar da; Kuhn, Kátia Regina; Moraes, Caroline Costa; Burkert, Carlos André Veiga; Kalil, Susana Juliano
(2009)
C-phycocyanin is a natural blue dye that has been used as an additive in food and can be used to produce medications. The major goal of the present study was to obtain C-phycocyanin under the best operational conditions ...
-
-
Martins, André Rosa; Burkert, Carlos André Veiga
(2009)
Esse artigo busca revisar a formação dos galacto-oligossacarídeos (GOS)
a partir da transgalactosilação através da ação de β-galactosidase sobre a
lactose, apontando a importância dos oligossacarídeos assim obtidos ...
-
-
Pinto, Marta Heidtmann; Martins, Roberta Guimarães; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
Biosurfactants present advantages in relation to the synthetic surfactants, as the biodegradability and low toxicity, and can be applied in the food industry, in pharmaceutical products, cosmetics and in the petroleum ...
-
-
Cerqueira, Vanessa Sacramento; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
The process of biodegradation of soils contaminated by animal (raw fish oil) and mineral (toluene) origin compounds was studied, verifying the influence of adding biosurfactants and chemical surfactants and nutrients in ...
-
-
Souza, Michele Moraes de; Recart, Vânia Machado; Rocha, Meritaine da; Cipolatti, Eliane Pereira; Furlong, Eliana Badiale
(2009)
O objetivo deste trabalho foi estabelecer as melhores condições para efetuar extração de compostos fenólicos totais de diferentes classes comerciais de cebola (Allium cepa L.). Por meio de Planejamento Experimental Fatorial ...
-
-
Castiglioni, Gabriel Luis; Bertolin, Telma Elita; Costa, Jorge Alberto Vieira
(2009)
The objective of this study was to investigate biosurfactant production in solid state by Aspergillus fumigatus in fixed-bed column bioreactors using substrate based on agricultural residues. Without a supplementary carbon ...
-
-
Oliveira, Elisangela Gonçalves de; Rosa, Gabriela Silveira da; Moraes, Mariana Agostini de; Pinto, Luiz Antonio de Almeida
(Elsevier, 2009)
Spirulina is the most extensively used microalgae for animal and human nutrition mostly because of its high protein content, 60–65% on a dry weight basis. The drying is the most expensive operation. The aim of the study ...
-
-
Aragão, Vitor Cardoso; Anschau, Andréia; Porciuncula, Barbara Daniele Almeida; Thiesen, Cleidi; Kalil, Susana Juliano; Burkert, Carlos André Veiga; Burkert, Janaina Fernandes de Medeiros
(2009)
Isoamyl butyrate production was investigated using free and immobilized lipases by esterification of butyric acid with isoamyl alcohol in a solvent-free system and in an organic media. Among the enzymes studied, Lipozyme ...